Naleśniki białkowe - jak przygotować zdrowe naleśniki z białkiem?
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temu • 3 komentarzeNaleÅ›niki to smak dzieciÅ„stwa, ale w tradycyjnej wersji to także dość pokaźna dawka kalorii, w zasadzie pozbawiona zdrowych skÅ‚adników odżywczych. Na szczęście nie musimy rezygnować z naleÅ›ników, kiedy jesteÅ›my na diecie. Wystarczy, że przygotujemy je z peÅ‚nowartoÅ›ciowych produktów. Poniżej znajdziecie przepis na naleÅ›niki biaÅ‚kowe.
Naleśniki białkowe to propozycja dla tych, którzy szukają odchudzonych wersji tradycyjnych produktów. Zawierają niewiele tłuszczu, za to pokaźną dawkę aminokwasów, stąd też mogą być pyszną przekąską dla osób dbających o linię i aktywnych fizycznie. W jaki sposób przygotować odchudzoną wersję naleśnika?
NaleÅ›niki biaÅ‚kowe — przepis
SkÅ‚adniki na 2–3 naleÅ›niki:
- 3 białka;
- 1 żółtko;
- 40g mąki razowej żytniej;
- 40g płatków owsianych błyskawicznych;
- 30g białka serwatkowego np. waniliowego;
- cynamon;
- słodzik;
- woda.
Umieść w misce wszystkie składniki i zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej masy. W przypadku gdyby ciasto wychodziło zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. Wlej porcję masy na rozgrzaną patelnię teflonową i usmaż jak zwykłego naleśnika. Podawaj np. z syropem klonowym lub z jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.
Smacznego!
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze