Wesoła sałatka

Sałatce charakter nadaje połączenie szparagów i papryki. Smak wzbogacony jest o cebulę, która jest bogata w witaminy A, B i C. Poza tym jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu, żelaza i błonnika pokarmowego! Obok czosnku jest jednym z najzdrowszych i najwięcej dających ludzkiemu organizmowi warzyw.

Szparagi - podstawowy składnik sałatki

Szparagi - podstawowy składnik sałatki (123rf)

Składniki:

Zobacz też: Zdrowe sałatki na lunch do pracy poniżej 300 kalorii

Przygotowanie:
Szparagi umyj i odetnij niejadalne końcówki. Nalej do garnka wody, osól i doprowadź do wrzenia. Szparagi zwykle gotuje się w pęczkach w pozycji pionowej. Ugotuj warzywa do półtwardości (al dente). Wyjmij i osusz, po czym wrzuć do miski.

Czerwoną paprykę umyj i pokrój w kostkę, pozbywając się pestek. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj. Wrzuć wszystko do miski, wymieszaj i dodaj przyprawy (sól, pieprz i kolendrę). Polej składniki sosem pesto i wymieszaj.

Sałatki na diecie


Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Kalorie: 41,0 kcal
  • Białka: 3,0 g
  • Tłuszcze: 0,6 g
  • Cholesterol: 0,0 mg
  • Węglowodany: 9,1 g
  • Błonnik: 3,0 g
  • Witamina C: 99,8 mg
  • Witamina A: 365,6 µg

Komentarz:
Całości oryginalnego smaku warzywnej sałatki dopełnia sos pesto – typowy włoski sos, produkowany z bazylii, oliwy z oliwek, parmezanu.

Zobacz również: Jak odchudzić sałatkę?

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Płatki jaglane – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie Fit ciasto marchewkowe 6 zdrowych składników do koktajli, których jeszcze nie próbowałaś AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Berberys zwyczajny, czyli polska cytryna Maj - sezon na botwinkę Właściwości maślanki Jak wybrać dobry ryż? Co się dzieje z organizmem, gdy spożywasz za dużo soli? Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Dlaczego nie należy jeść banana na śniadanie? Gorąca woda – najtańszy lek świata 7 mitów o occie jabłkowym Co pić, żeby mieć płaski brzuch? Bądź trendy z OMEGĄ-3. Bierzemy pod lupę zalety oleju lnianego Dietetyczne ciasto – składniki, dodatki Właściwości orzechów makadamia Uważaj na warzywne chipsy! To prawdziwa bomba kaloryczna Zdrowe wegańskie "monte"

Popularne w tym tygodniu:

Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Zdrowe wegańskie "monte" Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Najlepsze orzechy na utratę wagi Gorąca woda – najtańszy lek świata Zdrowe desery Ewy Chodakowskiej bez mleka zwierzęcego i jego pochodnych Rabarbar- czy warto go jeść ? Właściwości maślanki 7 pomysłów na przepisy z komosą ryżową - koktajl, "owsianka", sałatki, faszerowane warzywa, burgery, panierka, desery