Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą

Zdrowe ciasto brzmi jak oksymoron? To mit – wystarczy kilka sztuczek, aby przygotowywać desery, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Sekret tkwi w doborze odpowiednich składników. Rezygnując z masła, pszennej mąki i cukru, można zaoszczędzić dużo kalorii, bez straty dla smaku wypieku. Oto, jak zrobić pyszne i zdrowe ciasta, które nie są bombami kalorycznymi.

Źródło: 123RF

Tajna broń – owoce

Ciasto z owocami to klasyk, ale dla ograniczenia kalorii, warto ich użyć nie w formie dodatku, a głównego składnika. Zmiażdżone banany, mus z jabłek czy awokado sprawią, że deser będzie miękki, wilgotny i dłużej zachowa świeżość.

Warto rozpocząć od prostego chlebka bananowego. Dzięki słodkim owocom do masy nie trzeba dodawać zbyt dużo cukru, a ich konsystencja sprawia, że nie potrzebujemy masła. Do ciasta warto dodać ulubione bakalie, a całość posłodzić zdrowszym zamiennikiem cukru, np. miodem, syropem z agawy lub ksylitolem.

Ukryte warzywa

Zdrowe i lekkie przepisy


Ciasta z warzywami już nikogo nie dziwią. Pokochaliśmy marchewkowe i dyniowe, które są bardzo wilgotne, aromatyczne i dobrze komponują się z korzennymi przyprawami. Do pieczenia można wykorzystać również inne warzywa – cukinię, fasolę, ziemniaki, buraki, ciecierzycę. Rozdrobnione świetnie zastępują „mokre” składniki, czyli masło lub olej.

Miłośnicy czekolady, którzy ciągle się odchudzają, powinni spróbować ciasta czekoladowego z burakami. Czerwone bulwy należy wcześniej ugotować lub upiec i zrobić z nich puree. Do ciasta należy dodać gorzką czekoladę oraz kakao, aby uzyskać pyszny i rozpływający się w ustach deser. Idealny na jesienno-zimową chandrę.

Kasza nie tylko na obiad

Miłośnicy zdrowego stylu życia przepadają za kaszą jaglaną, którą można wykorzystać na wiele sposobów. Jest świetnym dodatkiem do obiadu czy sałatki, ale można z niej zrobić „jaglankę”, czyli odpowiednik owsianki, desery oraz ciasta. Kasza jaglana jest zdrowa, działa odkwaszająco i dostarcza wielu witamin i minerałów. Warto sięgać po nią jak najczęściej, zwłaszcza w okresie zimowym, ponieważ rozgrzewa i pomaga na problemy z zatokami.

Kasza jaglana może być składnikiem czekoladowego brownie. Warto wymieszać ją z prażonymi jabłkami, orzechami i miodem, aby uzyskać smakowity deser przypominający nieco arabskie słodycze.

Błonnik prosto z ciasteczka

Płatki owsiane to jeden z najzdrowszych produktów. Są źródłem błonnika, który reguluje pracę układu pokarmowego, daje uczucie sytości i zapobiega podjadaniu. Osoby na diecie powinny dbać o to, by ich jadłospis był bogaty w ten składnik. Można to zrobić w bardzo smaczny sposób – piekąc ciasteczka z płatkami owsianymi.

Małe i pożywne idealnie sprawdzą się jako podwieczorek, ale równie dobrze można je zjeść na drugie śniadanie w pracy. Do zdrowych ciasteczek owsianych warto dodać naturalne masło orzechowe, suszone owoce, nasiona, pestki oraz orzechy. Dzięki tym składnikom deser zamieni się w przekąskę pełną wartości odżywczych.

Orzechy zamiast mąki

Biała pszenna mąka to składnik, którego należy unikać, będąc na diecie. Jest też wykluczona z żywienia osób z nietolerancją lub nadwrażliwością na gluten. Nie musi to jednak oznaczać pożegnania z ciastami. Mielone orzechy idealnie sprawdzą się jako mąka w wielu przepisach na słodkości. Nie zawierają glutenu, dostarczają witamin i minerałów, a dzięki nim wypieki są wilgotne i bardzo aromatyczne.

Do pieczenia można wykorzystać mielone migdały, orzechy laskowe, włoskie czy pekany. Są dostępne w sklepach spożywczych, ale można je też zmielić w domu przy pomocy blendera. Warto wcześniej uprażyć je, aby wydobyć niezwykły zapach. Przygodę z orzechowymi wypiekami warto rozpocząć od prostego ciasta cytrynowego z mielonymi migdałami.

Odchudzony sernik

Tradycyjny sernik to nie najlepszy wybór w czasie diety. Spód z kruchego ciasta z masłem, masa serowa z tłustego twarogu, jajek i śmietanki oraz wierzch udekorowany czekoladą nie są sprzymierzeńcami szczupłej sylwetki. Ulubione ciasto można jednak przygotować w bardziej dietetycznej wersji i cieszyć się jego smakiem bez żalu.

Wystarczy zrezygnować ze spodu, a do przygotowania masy serowej użyć chudego twarogu oraz stewii. Aby sernik nie był mdły, można dodać sok i skórkę z cytryny lub ziarenka wanilii. Zamiast słodkiej, czekoladowej polewy, lepiej wybrać sos z owoców (świeżych lub mrożonych).

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

6 przepisów na odchudzające sałatki 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Tych produktów nie jedz przed treningiem Niezdrowe skutki jedzenia zdrowej żywności Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Smaczne i odchudzające przekąski Oryginalne przepisy na zdrową kolację Zdrowe zamienniki niezdrowych produktów Tańsze alternatywy dla superproduktów Chrupanie bez wyrzutów sumienia, czyli zdrowe przekąski z całego świata Przepisy na mięsa w wersji lekkiej Najzdrowsze zupy świata Cholesterol i tłuszcze nasycone - czy słusznie się ich boimy? Północ kontra Południe, czyli pojedynek diety śródziemnomorskiej i nordyckiej Wyrzuć garnki i patelnie, czyli na czym polega dieta raw Souping – nowa metoda oczyszczania organizmu Zdrowe i pyszne pieczywo - przepisy Rola magnezu w organizmie Kofeina a serce

Popularne w tym tygodniu:

Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal Przepisy Anny Lewandowskiej i Ewy Chodakowskiej na zdrowe dania Desery z nasionami chia. Przepisy Ewy Chodakowskiej Dietetyczny koktajl witaminowy Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku 24 sygnały, które świadczą o tym, że pijesz za mało wody Bananowy chleb Naturalny sok na obniżenie poziomu cholesterolu FIT TARTA CZEKOLADOWA Z MALINAMI Przepis na koktajl proteinowy Korzyści wynikające z picia ciepłej wody z cytryną. Zacznij to robić już dziś!