WŁAŚCIWOŚCI OLIWY Z OLIWEK

... poziom "dobrego" (HDL) • obniżenie ciśnienia krwi • zawarte w niej przeciwutleniacze (a zwłaszcza polifenole i witamina E) zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników • jest bogatym źródłem witamin: A, E ... , D i K, działa więc ...

3 miesiące temu

Właściwości cykorii. Cykoria - dlaczego warto jeść?

... nad innymi jest to, że smakuje pysznie nie tylko na surowo, ale także w wersji smażonej i pieczonej. Co jednak ważniejsze, jest bogatym źródłem wielu witamin i składników odżywczych, których działanie na nasz organizm jest już znane od setek ...

dawno temu

Przepisy na mięsa w wersji lekkiej

... , witaminy A, D oraz witaminy z grupy B, cynk, miedź i żelazo, które jest znacznie lepiej przyswajane przez organizm człowieka niż to pochodzące z produktów roślinnych. Aby jednak korzystnie wpływało ... Mięso jest bardzo potrzebne w diecie osób ...

dawno temu

9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza

... Zapoznaj się z listą najzdrowszych ryb i owców morza. Są pyszne i pełne witamin! ... . Przoduje on, jeśli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 wśród innych ryb. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D ...

dawno temu

Dieta grejpfrutowa - co to jest i na czym polega? Zasady diety, efekty i przykładowy jadłospis

... . Ostrzegają przede wszystkim przed efektem jo-jo i niedoborami innych witamin, jak A, D, E, K. Część specjalistów zgadza się z tym, że dietę można potraktować jako wstęp do normalnej, zbilansowanej diety ... organizmu. Oferuje ona utratę 4 kg w ...

5 miesięcy temu

Ciasteczka „nawinie”

... Co to takiego? Dodajesz wszystko, co się nawinie pod rękę :D Zawsze wychodzi! ...

dawno temu

Dieta a choroba Hashimoto - zasady odżywiania, czego unikać oraz produkty zalecane

... w orzechach brazylijskich, rybach, drobiu, pszenicy, grzybach, jajkach. Kwasy tłuszczowe omega-3 - dostępne przede wszystkim w rybach, oleju lnianym, siemieniu lnianym. Witamina D – pomaga m.in ... na słońce jest minimalna. Dawkę przyjmowanej ...

6 miesięcy temu

Właściwości jajek

... Jajka to jedne z najlepszych źródeł białka - podstawowego budulca komórek. Dostarczają witamin oraz związków mineralnych, dlatego warto jeść je regularnie. ...

dawno temu

Rola magnezu w organizmie

... Jakie jest zadanie magnezu? Przede wszystkim bardzo ważna jest właściwa dieta, czyli większa ilość produktów z zawartością witaminy D i wapnia. Są to pierwiastki, które w połączeniu z magnezem ...

dawno temu

Słonecznik (pestki) – właściwości

... Pestki słonecznika są bogate w różnorodne witaminy i minerały oraz kwasy tłuszczowe. Najbardziej znane są z wysokiej zawartości witaminy E, która jest nazywana witaminą płodności gdyż ma wpływ ... 1. Pestki słonecznika, właściwości – witaminy W ...

dawno temu

Zalety jajek

... Jajka to produkt spożywczy, który osoby zdrowe mogą jeść (z umiarem) bez obaw. Są bogate w witaminy i minerały, zawierają dobre kwasy tłuszczowe. Jedynie pacjenci z podwyższonym poziomem cholesterolu ...

dawno temu

Sok z marchwi – pij na zdrowie!

... To jeden z najzdrowszych soków – w dodatku jest pyszny i można go łączyć na wiele sposobów z innymi warzywami lub ulubionymi owocami. Marchew to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B (w tym kwasu ... foliowego), witamin H, E, PP, K i oczywiście ...

dawno temu

Skip C - opis ćwiczenia i jego zalety. Dzięki skipom będziesz lepszym biegaczem

... rodzaje - skip A, skip B, skip C oraz skip D - wszystkie zostały stworzone jako element rozgrzewki przed bieganiem lub innym treningiem. Ich celem jest wzmacnianie mięśni, które odpowiadają za ruch ...

miesiąc temu

Jakie mięso dla sportowca? Podpowiadamy!

... i przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu. Osoby aktywne powinny również wiedzieć, że w mięso z indyka jest źródłem witaminy D oraz B3 . Niacyna (B3)pomaga zachować ... zdrową skórę i przyczynia się do ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść jajka na diecie?

... Dieta osoby odchudzającej się powinna obfitować w produkty bogate w białko. Jednym z najlepszych źródeł tego składnika są jajka. Pełne witamin, związków mineralnych, a przy tym łatwe do przyrządzenia. Dlaczego warto częściej jeść jajka? ... , a ...

dawno temu

Borówka - dobra czy zła?

... kaloryczności (57 kcal/100 g owoców) i niskim indeksie glikemicznym. Stanowi bogate źródło mikro- i makroelementów (potas, fosfor, miedź, magnez, selen, żelazo, wapń). Zawiera także witaminy A, B, C, tiaminy ...

dawno temu

Trening na przedramiona - ważne ćwiczenia na niepozorną część ciała

... przednią – składa się ona w większości z mięśni odpowiedzialnych za zginanie: a) zginacz łokciowy nadgarstka, b) zginacz promieniowy nadgarstka, c) mięsień dłoniowy długi, d) mięsień nawrotny obły ... promieniowy długi nadgarstka, c) mięsień ...

4 miesiące temu

Przekąski, które zmniejszają apetyt

... , aby zrzucić zbędne kilogramy. Co więcej, możemy wybrać zdrowe przekąski, które dostarczą nam witamin i minerałów. Jakie przekąski zmniejszają apetyt i wspomagają odchudzanie? ... ? 33 Jajka i twarogi Jajka dostarczają nam witamin A, D, K, E i ...

dawno temu

Jak biegać, aby sobie nie zaszkodzić? Rady i wskazówki dla początkujących

... sprawia, że spędza się więcej czasu na świeżym powietrzu – dotlenia się organizm i dostarcza witaminy D, która wytwarza się podczas zażywania kąpieli słonecznych. Bieganie zmniejsza ryzyko ...

6 miesięcy temu

Dlaczego warto jeść kiełki na diecie?

... Są niezwykle proste w hodowli, a do tego pełne witamin i minerałów. Stanowią doskonałe uzupełnienie codziennych posiłków. ... Kiełki, bo o nich mowa, zyskują coraz większe grono zwolenników. Mówi się o nich zwłaszcza zimą, gdy trudno o naturalne ...

dawno temu

Pestki moreli gorzkiej – sprzymierzeniec w walce z nowotworami

... Pestki moreli gorzkiej są bogatym źródłem licznych witamin. Zawierają witaminę B17, B6, B1, minerały oraz niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe. ... Zawierają amigdalinę zwaną też witaminą B17, która jest odpowiedzialna za ich gorzki ...

dawno temu

4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie

... Są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. O czym mowa? O migdałach! Te orzechy zawierają wiele witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowej pracy naszego organizmu. ... takie sygnały u siebie? Polecamy cztery migdały dziennie. ...

dawno temu

Zielone warzywa - dlaczego warto je jeść?

... barwę, dostarczają również magnezu, kwasu foliowego, potasu oraz witaminy C. Najbogatszym źródłem chlorofilu są młode warzywa liściaste. Przypisuje się mu korzystne działanie w łagodzeniu stanów ... wielu pożądanych witamin i składników ...

dawno temu

Najzdrowsze zupy świata

... Są lekkie, rozgrzewające i zdrowe – nie powinniśmy rezygnować z zup w codziennym menu. Dostarczają witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika. Odpowiednio przygotowane nie zawierają zbyt wielu kalorii, a przy tym są sycące. ... probiotyków i ...

+ Pokaż więcej