Dieta 1500 kalorii - bezpieczna i zdrowa dieta odchudzająca. Efekty, przepisy, jadłospis
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzDieta 1500 kalorii to dieta odchudzająca, więc do jej efektów należy oczywiście utrata masy ciała. Dieta ta nie jest jednak tak restrykcyjna, jak diety 1000 czy 1200 kalorii, dlatego nasz jadłospis może być jeszcze bardziej urozmaicony. Przygotowując jednak posiłki według atrakcyjnych przepisów, warto cały czas kontrolować liczbę spożywanych kalorii.
Dieta 1500 kalorii — zasady
Podczas stosowania diety 1500 kalorii należy jeść mało, ale za to często (oczywiście bez podjadania między posiłkami). Dlatego zaleca się spożywanie pięciu posiłków w ciągu dnia z czego najbardziej sycące powinno być śniadanie. Przygotowując jedzenie, należy też pamiętać, aby zachować odpowiedni balans między białkiem, tłuszczem i węglowodanami. Jest to zdecydowanie prostsze w przypadku diety 1500 kalorii niż w przypadku diet 1000 i 1200 kalorii.
Po dietę 1500 kalorii mogą sięgać również mężczyźni, gdyż taka właśnie liczba spożywanych kalorii w ciągu dnia jest dla nich wystarczająca. Ważne jest również to, że w przypadku diety 1500 kalorii nie trzeba ściśle trzymać się liczby 1500. Dieta ta pozwala na pewne odstępstwa, zatem jednego dnia możemy spożyć 1300 kalorii, a drugiego 1600.
Dieta 1500 kalorii — efekty
Utrata masy ciała podczas stosowania diety 1500 kalorii to średnio 1–2 kilogramy miesięcznie. Dieta ta nie jest wycieńczająca dla organizmu, dlatego śmiało można uprawiać umiarkowaną aktywność fizyczną, aby zwiększyć spadek kilogramów.
Jeżeli dbamy o to, aby spożywane posiłki były zbilansowane, to dieta 1500 kalorii jest jedną z najbezpieczniejszych i najzdrowszych diet odchudzających. Utrata masy ciała nie jest może tak szybka, jak w przypadku innych diet, ale zdecydowanie rzadziej odczuwamy głód, a co najważniejsze — nie narażamy swojego organizmu.
Dieta 1500 kalorii — jadłospis
Śniadanie: kanapki z pastą z łososia i rukolą
Drugie śniadanie: twarożek wiejski z gruszką i orzechami włoskimi
Obiad: zupa pomidorowa z ryżem
Podwieczorek: koktajl marchewkowy z imbirem
Kolacja: sałatka z makaronem, awokado i szpinakiem
Dieta 1500 kalorii — przepisy
Makaron zapiekany w sosie pomidorowym z piersią z indyka. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek (aby zakryć dno) i wrzucamy pokrojone cebulę oraz czosnek. Gdy cebula już się zarumieni, do garnka dodajemy mielone mięso z indyka. Kiedy mięso zacznie się ścinać, do garnka dodajemy kolejny składnik, czyli pomidory z puszki (jeśli chcemy użyć większej liczby pomidorów, możemy dołożyć pokrojone suszone pomidory). Całość przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 30 minut. Tak przygotowany sos przelewamy do naczynia żaroodpornego i dodajemy ugotowany makaron. Wszystko posypujemy mozzarellą i pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 st. Celsjusza przez 20 minut.
Sałatka makaronowa z indykiem i fasolką. Najpierw przygotowujemy indyka. Rozbity filet przyprawiamy i smażymy, a następnie kroimy w cienkie paski i zostawiamy, żeby mięso ostygło. Następnie gotujemy makaron oraz przez 2 minuty parzymy fasolkę szparagową z groszkiem (mogą być mrożone). Tak przygotowane składniki wrzucamy do jednej miski. Dodajemy również paprykę, roszponkę oraz posiekaną cebulę dymkę. Całość mieszamy, ale żeby sałatka nie była zbyt sucha, dodajemy również sos stworzony na bazie jogurtu z odrobiną posiekanego czosnku i soku z cytryny.
Jakub Ruźniak
Rozgrzewka — jak prawidłowo wykonać rozgrzewkę? (FABRYKA SIŁY)
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze