Potrawy świąteczne, które przygotowujesz w nieprawidłowy sposób
EWA RYCERZ • dawno temu • 3 komentarzeÅšwiÄ…teczne potrawy jesteÅ›cie w stanie wymienić na poczekaniu. Rozmaite ryby, wÄ™dliny, saÅ‚atki, warzywa, owoce i ciasta. ÅšwiÄ™ta Bożego Narodzenia to gama różnych smaków, zapachów i potraw. By nie odczuć Å›wiÄ…tecznego przejedzenia, warto zwrócić uwagÄ™ na to, co i jak jemy. Zadbaj o to, by potrawy Å›wiÄ…teczne byÅ‚y przygotowywane w prawidÅ‚owy sposób.
Ten artykuł ma 3 strony:
Åšledzie
Jako ryba morska śledź zawiera dużo jodu i innych składników mineralnych. Jego mięso jest tłuste, dlatego stanowi dobre źródło kwasów z grupy omega-3, które pomagają w funkcjonowaniu mózgu. Większość z nas je śledzie w śmietanie lub oleju, czasem po kaszubsku. Niestety, spora część również kupuje śledzie gotowe lub nieprawidłowo tę rybę przygotowuje: zalewamy olejem, posypujemy cebulą, zielem angielskim, zamykamy w słoju i gotowe.
Tymczasem okazuje siÄ™, że Å›ledź przed przygotowaniem powinien przez kilka godzin poleżeć w mleku. To sprawi, że jego smak bÄ™dzie delikatniejszy. A jeÅ›li na dodatkowe kilka godzin wÅ‚ożymy go do roztworu octu i wody — oÅ›ci zmiÄ™knÄ….
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze