Potrawy świąteczne, które przygotowujesz w nieprawidłowy sposób
EWA RYCERZ • dawno temu • 3 komentarzeŚwiąteczne potrawy jesteście w stanie wymienić na poczekaniu. Rozmaite ryby, wędliny, sałatki, warzywa, owoce i ciasta. Święta Bożego Narodzenia to gama różnych smaków, zapachów i potraw. By nie odczuć świątecznego przejedzenia, warto zwrócić uwagę na to, co i jak jemy. Zadbaj o to, by potrawy świąteczne były przygotowywane w prawidłowy sposób.
Śledzie
Jako ryba morska śledź zawiera dużo jodu i innych składników mineralnych. Jego mięso jest tłuste, dlatego stanowi dobre źródło kwasów z grupy omega-3, które pomagają w funkcjonowaniu mózgu. Większość z nas je śledzie w śmietanie lub oleju, czasem po kaszubsku. Niestety, spora część również kupuje śledzie gotowe lub nieprawidłowo tę rybę przygotowuje: zalewamy olejem, posypujemy cebulą, zielem angielskim, zamykamy w słoju i gotowe.
Tymczasem okazuje się, że śledź przed przygotowaniem powinien przez kilka godzin poleżeć w mleku. To sprawi, że jego smak będzie delikatniejszy. A jeśli na dodatkowe kilka godzin włożymy go do roztworu octu i wody — ości zmiękną.
Karp smażony
Gwóźdź polskiej kolacji wigilijnej: karp królewski. Najczęściej przygotowywany na patelni, smażony w panierce. Co robimy źle? Otóż smażony karp staje się ciężkostrawny. Jedząc taką tłustą potrawę, narażamy się na niepotrzebny dyskomfort trawienny. Alternatywą może być karp w galarecie, gotowany na parze lub pieczony w piekarniku.
Sałatka jarzynowa
Królowa świątecznych sałatek. Miks ziemniaków, marchwi, jabłek, cebuli, ogórków kiszonych, pietruszki, selera i majonezu. Bomba witaminowa. A jednak nie do końca wykorzystujemy potencjał warzyw i owoców. Dlaczego?
Ponieważ przed gotowaniem obieramy je ze skórki, a to w tym miejscu warzywa gromadzą najwięcej witamin. Jest tak w przypadku ziemniaków, pietruszki i marchwi. Również jabłka najwięcej cennej witaminy C gromadzą tuż pod skórką. Choć początkowo może się to wydawać dziwnym pomysłem, zostaw skórkę przynajmniej na marchewce i jabłkach. Przekonasz się, że będą równie delikatne, za to o wiele smaczniejsze i zdrowsze.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze