Dlaczego warto jeść pomidory każdego dnia?
ALEKSANDRA MIŁOSZ • dawno temuCzerwone, żółte, podłużne, okrągłe, malinowe, bawole serca... Wśród odmian pomidorów każdy znajdzie coś dla siebie. I słusznie, bo pomidory to bogate źródło witamin i składników mineralnych, dzięki którym nasz organizm pracuje prawidłowo. Jednak kanapka z pomidorem zjedzona od czasu do czasu to stanowczo za mało, by móc w pełni cieszyć się ich wartościami odżywczymi. Przekonamy cię, że warto jeść pomidory każdego dnia, do woli!
Zawierają silne przeciwutleniacze
Jeśli mowa o właściwościach pomidorów, zawsze na pierwszym miejscu pojawia się likopen. To substancja zaliczana do grupy karotenoidów o silnych właściwościach przeciwutleniających. Co to oznacza w praktyce? To, że codzienne jedzenie pomidorów ustrzeże cię przed rozwojem wirusów i bakterii w twoim organizmie, a co za tym idzie, powstrzyma rozwój infekcji.
Żeby cieszyć się jeszcze większym działaniem likopenu, warto poddać pomidory obróbce termicznej. Przygotowanie z nich sosu, ketchupu, passaty czy soku pomidorowego zwiększy siłę przeciwutleniaczy. Jeden plasterek surowego pomidora zawiera 515 µg likopenu, a 2 łyżki passaty aż 13,8 tys. µg. Pamiętaj jednak, aby wybierać pomidory o jak najbardziej intensywnym czerwonym kolorze.
Zobacz też: Soki pomidorowe
Zapobiegają rozwojowi raka
Oprócz ochrony przed przeziębieniem i grypą, wysoka zawartość likopenu może uchronić nas także przed rozwojem nowotworu. Według badań przeprowadzonych przez kanadyjskich naukowców, u osób których dieta bogata była w pomidory spożywane pod różnymi postaciami, ryzyko rozwoju raka trzustki było mniejsze o 31 proc. niż u osób, które nie jadły takich ilości pomidorów.
Oprócz likopenu, dużą rolę w ochronie przed rakiem odgrywa też beta-karoten. Według badania przeprowadzonego przez harvardzki Uniwersytet Medyczny, młodzi mężczyźni, którzy spożywali duże ilości tego składnika, byli lepiej chronieni przed rakiem prostaty niż pozostali.
|
---|
Poprawiają twój wzrok
Problemy z oczami to domena naszych czasów. Praca przed komputerem, zanieczyszczenia powietrza, wszechobecna klimatyzacja – to wszystko sprawia, że zaczynamy gorzej widzieć, nasze oczy wysychają, są podrażnione i łzawią. Okazuje się, że na te dolegliwości pomogą pomidory.
Każdy z nas w zależności od płci powinien każdego dnia przyjmować od 700 do 900 IU witaminy A. Jedna filiżanka pomidorów to prawie 1,5 tys. IU, co oznacza, że jeden pomidor jest w stanie zaspokoić twoje zapotrzebowanie w 50 proc. Ponadto wykazano też, że likopen, luteina i zeaksantyna zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej.
Zapobiegają niedoborowi potasu
Masz niedobór potasu? Sięgnij po pomidory. W jednym dużym pomidorze znajdziemy nawet 430 mg potasu, czyli 10 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Eksperyment przeprowadzony w 2009 r. badał grupę 5 tys. mężczyzn, którzy spożywali 4 tys. mg potasu na dobę.
Okazało się, że ryzyko powstania u nich kamieni nerkowych było o połowę mniejsze niż u osób, które dostarczały organizmowi mniej niż 2895 mg potasu na dobę. Dlaczego odpowiedni poziom potasu jest tak istotny? Ponieważ wspiera prawidłową pracę serca, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym i łagodzi napięcie mięśni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze