Sekret młodości: produkty, które korzystnie wpływają na wiek metaboliczny
AGNIESZKA GOTÓWKA • dawno temuNie odkryto jeszcze sekretu długowieczności, choć zagadnienie to interesuje wielu badaczy. Dużo jednak w ostatnim czasie mówi się o wieku metabolicznym. Metabolizm, inaczej przemiana materii, to proces niezwykle złożony. Jest uzależniony od wieku, bo zapotrzebowanie organizmu na składniki energetyczne i odżywcze jest inne dla okresu dojrzewania, inne zaś po 50. roku życia.
Tempo metabolizmu jest zależne od nas samych. Są jednak czynniki stałe, na które nie ma się wpływu (np. geny, klimat, płeć). Wiek metaboliczny to parametr, dzięki któremu dietetyk dowiaduje się, w jakim stanie jest nasz organizm. Nasza metryka może bowiem wskazywać na 30 lat, zaś wiek metaboliczny na 20 lat więcej. Dlaczego?
Sposób naszego odżywiania i aktywności znajduje swoje odzwierciedlenie w stanie narządów wewnętrznych. Wpływ na wiek metaboliczny ma również odpowiednie nawodnienie organizmu i szybkość jego regeneracji.
Jest cała grupa produktów, które mają korzystny wpływ na wiek metaboliczny. Włączenie ich do codziennej diety bardzo dobrze wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.
Jagody
Jagody to prawdziwa skarbnica zdrowia – wiele w nich żelaza, wapnia, fosforu, witamin A i C oraz tych z grupy B. Składniki zawarte w leśnych owocach pomagają usuwać toksyny z organizmu, poprawiają krążenie krwi i wspomagają odporność.
Omawiane owoce doskonale wpływają na metabolizm. Przyspieszają przemianę materii, a dodatkowo oczyszczają organizm z toksyn. Surowe owoce zapobiegają zaparciom, zaś te w postaci soków i przecierów – wspomagają leczenie biegunki.
Jagody są idealną propozycją na drugie śniadanie (dobrze smakują w połączeniu z jogurtem naturalnym). W jagodach ponadto wiele jest antocyjanów, które działają ochronnie na komórki nerwowe.
Owies
Ziarno owsa jest tanie, a przy tym ma wiele zastosowań w kuchni i kosmetyce. Wyróżnia się wysoką zawartością betaglukanu. Jest to rodzaj rozpuszczalnego błonnika, który skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, a tym samym redukuje ryzyko zawału serca. Do pracy pobudza ponadto układ odpornościowy, wspierając funkcjonowanie flory bakteryjnej.
Owies warto jeść zwłaszcza w porze śniadania. Owsianka z dodatkiem świeżych owoców jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Na długo zapewnia uczucie sytości. Obniża ponadto poziom cukru we krwi.
W jej składzie wiele jest witamin i minerałów, m.in.: żelaza, manganu, cynku, fosforu, selenu, kwasu foliowego, witaminy E. Owies jest źródłem przeciwutleniaczy, takich jak: kwas fitowy, kwasy fenolowe, awenantramidy.
Orzechy i nasiona
W naszej diecie nie powinno zabraknąć produktów obfitujących w magnez. Zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek uzależniony jest od wieku i płci. Dobowa dawka dla dorosłych mężczyzn wynosi 375 mg na dobę, dla kobiet – 300 mg.
W ramach przekąski najlepiej jest zaserwować sobie porcję orzechów. Zawierają nie tylko magnez, ale również nienasycone kwasy tłuszczowe. A te wykazują właściwości przeciwzakrzepowe i obniżające poziom złego cholesterolu.
Korzystny wpływ na nasz wiek metaboliczny mają również nasiona dyni i słonecznika. Obecne w nich substancje, m.in. cynk oraz witamina E, korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci. Można również co jakiś czas sięgnąć po kostkę dobrej jakości ciemnej czekolady.
W magnez oraz potas obfitują również banany. Zawierają duże ilości pektyn. Poprawiają trawienie, łagodzą objawy wrzodów żołądka. Pobudzają wydzielanie śluzu, który tworzy warstwę ochronną jelit. W ten sposób neutralizują działanie soków żołądkowych i zmniejszają ryzyko powstawania mikrouszkodzeń przewodu pokarmowego.
Czerwona papryka
W czerwonej papryce wiele jest witaminy C. A to niezwykle cenny składnik dla naszego organizmu, mający wpływ na wiek metaboliczny.
Witamina C to bowiem niezwykle silny przeciwutleniacz. Nie tylko działa wzmacniająco, ale również uszczelnia naczynia krwionośne i minimalizuje działanie wolnych rodników.
Zawarta w papryce witamina C redukuje również zmiany miażdżycowe i zmniejsza skutki stresu. W witaminę C obfitują także natka pietruszki, dzika róża, czarna porzeczka, brukselka i chrzan.
Jogurt naturalny i twaróg
Nabiał dostarcza organizmowi wapnia, który reguluje układ nerwowy i wpływa na proces krzepnięcia krwi. By jednak pomagał, a nie szkodził, warto wybierać produkty o obniżonej zawartości tłuszczu. Z diety dodatkowo powinny zniknąć produkty, w składzie których często obecna jest sól. Najlepszym wyborem będzie chudy twaróg, kefir lub jogurt naturalny.
Co więcej, białko zawarte w twarogu organizm trawi powoli, stopniowo uwalniając aminokwasy. To sprawia, że uczucie sytości towarzyszy nam przez długi czas. Dieta bogata w produkty nabiałowe wspomaga redukcję tłuszczu. Warto więc jeść je w trakcie odchudzania.
Szpinak
Szpinak jest źródłem luteiny, przeciwutleniacza, którego niedobór prowadzi do pogorszenia funkcjonowania plamki żółtej, czego konsekwencją może być nieostre widzenie barw i obrazu. Obecne są w nim również inne wartościowe składniki, m.in. kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witamina C.
Wszystkie są kluczowe dla naszego organizmu, gdyż wzmacniają jego układ odpornościowy i nerwowy. By jak najbardziej skorzystać z dobroczynnego wpływu szpinaku na nasz organizm, a tym samym wpłynąć pozytywnie na swój wiek metaboliczny, warto jeść zielone liście w formie surowej, np. w postaci zielonych koktajli.
Wiśnie
Wiśnie w 82 proc. składają się z wody, resztę stanowią zaś witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Mają dodatkowo wyjątkowy smak: są soczyste i orzeźwiające.
Ich regularne spożywanie wpływa na prawidłową przemianę materii, co jednak najważniejsze z punktu widzenia naszego wieku metabolicznego – wiśnie przyspieszają zasypianie i są naturalnym lekiem na bezsenność.
A odpoczynek jest niezwykle istotny dla naszego organizmu. Stres w znacznym stopniu może utrudniać pozbycie się nadmiaru kilogramów. O jego destrukcyjnym wpływie na nasza sylwetkę poinformowali między innymi naukowcy z University of Florida Health w Gainesville. Gdy się chronicznie denerwujemy, w naszym organizmie zwiększa się produkcja betatrofiny – białka, które hamuje metabolizm tłuszczu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze