Ekspert: lepiej pić wodę gotowaną jeden raz
EWA RYCERZ • dawno temuCzy woda gotowana wielokrotnie staje siÄ™ niezdatna do spożycia? Jak zmieniajÄ… siÄ™ jej wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci? PostanowiliÅ›my to sprawdzić.
Gotowanie wody wpływa na jej jakość
Naturalnie w wodzie występuje wiele składników odżywczych, m. in. węglany i wodorowęglany wapnia i magnezu. Związki te są niezbędne do funkcjonowania organizmów żywych. Procesem, który jest niezbędny do zaparzenia kawy czy herbaty jest doprowadzenie wody do wrzenia, czy jej przegotowanie.
Proces ten prowadzi do zmniejszenia "twardości" wody. Staje się ona przez to smaczniejsza w spożyciu. Jak się jednak okazuje, dwukrotne zagotowanie wody zmienia delikatnie jej właściwości.
— Z przeprowadzonych przeze mnie i moich studentów doÅ›wiadczeÅ„ wynika, że po powtórnym zagotowaniu wody zmalaÅ‚a w niej ilość zwiÄ…zków wapnia oraz nieznacznie ilość zwiÄ…zków magnezu – mówi dr Agnieszka Nawirska-OlszaÅ„ska z Uniwersytetu Przyrodniczego we WrocÅ‚awiu, którÄ… poprosiliÅ›my o sprawdzenie, jakie zmiany wystÄ™pujÄ… w wodzie gotowanej raz i dwa razy. Taka woda nie nabiera cech toksycznych, ale nie zaleca siÄ™ jej picia.
— Zbyt maÅ‚a ilość wapnia w wodzie wpÅ‚ywa na wypÅ‚ukiwanie tego skÅ‚adnika z organizmu. Dlatego najlepiej pić wodÄ™ jednokrotnie przegotowanÄ…, ponieważ powtórzenie tego procesu zmniejsza ilość tego mikroelementu w wodzie – wyjaÅ›nia ekspertka.
Co ważne, nie należy też spożywać wody, która stała np. dwa dni w dzbanku. - W niej rozwijają się mikroorganizmy, które mogą np. wywołać biegunkę – mówi Nawirska-Olszańska.
Ujmując rzecz ogólnie, jakość wody zależy od jej pochodzenia. Ta pozyskiwana ze źródeł głębinowych będzie czystsza niż brana ze źródeł powierzchniowych  np. z rzeki. W każdym jednak przypadku do wody dodawane są odpowiednie substancje oczyszczające, które sprawią, że będzie ona zdatna do spożycia.
Wiele też zależy od stanu wodociągów, którymi woda płynie do kranów. Te stare mogą powodować przedostawanie się do wody śladowych ilości metali ciężkich głównie żelaza. Są to jednak sporadyczne przypadki.
— Szkodliwe dla zdrowia azotyny i azotany wystÄ™pujÄ… w wodach pobieranych z pÅ‚ytkich źródeÅ‚ podziemnych, ale sÄ… usuwane w procesie uzdatniania – mówi ekspertka.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze