Torcik Mars w bezglutenowej wersji
WERONIKA HEALTH FIT LIFE • dawno temuTort powstaÅ‚ na wzór batona Mars. Jest bardzo delikatny w smaku. A dodatkowo bezglutenowy!
Składniki
Biszkopt
— 4 jajka
— 40 g mÄ…ki kukurydzianej lub kokosowej
— 0,5 Å‚yżeczki sody oczyszczonej
— 2 — 3 Å‚yżki cukru lub innego sÅ‚odzika
— 2 Å‚yżki kakao
Kakaowy krem
— opakowanie serka mascarpone
— duże opakowanie jogurtu greckiego
— 2 Å‚yżki kakao
— 2 -3 Å‚yżki cukru lub innego sÅ‚odzika
Karmel
— 200 g daktyli
Polewa
— 40 g gorzkiej czekolady
— 10 g oleju kokosowego
Wykonanie
DzieÅ„ wczeÅ›niej daktyle zalewamy wrzÄ…cÄ… wodÄ… i zostawiamy na caÅ‚Ä… noc.Â
Jogurt grecki wykładamy na ręcznik papierowy ułożony na durszlaku lub sicie, które kładziemy nad miską. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy na całą noc.
Biszkopt
BiaÅ‚ka ubijamy na sztywnÄ… pianÄ™. Pod koniec dodajemy sÅ‚odzik. NastÄ™pnie dorzucamy po jednym jajku caÅ‚y czas miksujÄ…c. Na koniec wsypujemy mÄ…kÄ™ wymieszanÄ… z kakao i sodÄ… oczyszczonÄ…. Energicznym ruchem mieszamy wszystkie skÅ‚adniki. Tak przygotowanÄ… masÄ™ przelewamy do tortownicy i pieczemy przez okoÅ‚o 20 — 25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie zostawiamy biszkopt to wystudzenia. Kiedy ostygnie dzielimy go na dwie części.
Kakaowy krem
Do miski przekładamy jogurt oraz serek mascarpone a następnie miksujemy. Dodajemy słodzik oraz kakao. Całość łączymy na jednolitą masę. 2/3 masy wykładamy na pierwszy krążek biszkoptu i przykrywamy drugim. Na wierzch wykładamy pozostałą część masy.
Karmel
Daktyle odsączmy bardzo dokładnie z wody. Następnie blendujemy na jednolitą masę. Całość wykładamy na nasze ciasto.
Polewa
W kÄ…pieli wodnej rozpuszczamy olej kokosowy oraz gorzkÄ… czekoladÄ…. Polewamy ciasto.
Tort przechowujemy w lodówce. Najlepiej smakuje po schłodzeniu. Musicie go koniecznie spróbować!
Smacznego!
W.Â
Źródło: http://health-fit-life.blogspot.com/
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze