8 jesiennych produktów spożywczych, dzięki którym schudniesz
SYLWIA STACHURA • dawno temuCzy słodkie gruszki pomagają schudnąć? Owszem, zawierają sporo fruktozy, która nadaje im słodki smak, ale mają niski indeks glikemiczny. Co to oznacza? Po zjedzeniu gruszki na drugie śniadanie poziom cukru nie podnosi się gwałtownie, ale przez dłuższy czas utrzymuje na stabilnym poziomie. Dzięki temu masz energię i nie robisz się szybko głodny.
Ten artykuł ma 4 strony:
Śliwki
Mają niski indeks glikemiczny i niewiele kalorii (ok. 50 kcal w 100 g), dlatego bez obaw mogą jeść je wszyscy, którzy dbają o linię. Warto po nie sięgnąć, aby oczyścić organizm i pozbyć się zbędnych substancji, które zgromadziły się w przewodzie pokarmowym. Śliwki mają właściwości lekko przeczyszczające, dlatego warto je spożywać, gdy czujemy się ciężko i mamy wzdęty brzuch.
Wykorzystaj sezon na śliwki i jedz je jak najczęściej. Świetnie smakują na surowo, ale można je też lekko poddusić z dodatkiem ziarenek wanilii i cynamonu – stanowią wtedy smaczny dodatek do jogurtu naturalnego, kaszy jaglanej albo owsianki. Nie zapominaj też o suszonych śliwkach, które są pełne cennego błonnika.
Brukselka
Przypominają kapustę, ale mają niewielu miłośników ze względu na specyficzny smak i zapach. Warto jednak pokonać uprzedzenia i przekonać się do brukselki, ponieważ to warzywo jest prawdziwą skarbnicą cennych substancji.
Wykorzystaj ją podczas odchudzania, ponieważ brukselka zawiera błonnik oraz białko. Dzięki nim czujemy się syci przez długi czas. Poza tym jest źródłem witaminy K i ma mało kalorii. Jeśli brukselka kojarzy ci się z rozgotowaną zieloną papką, spróbuj zupełnie innego sposobu na przyrządzenie tego warzywa. Będziesz zaskoczony smakiem pieczonej brukselki – wystarczy odrobina oliwy z oliwek, sól morska i czarny pieprz, by uzyskać smaczny dodatek do obiadu bez zbędnych kalorii.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze