Niesamowite właściwości przyprawy garam masala
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuCzy słyszeliście kiedykolwiek o garam masala? Być może kojarzy wam się to z jakimś produktem lub potrawą, ale w rzeczywistości jest to specyficzna mieszanka przypraw prosto z Indii. Nie tylko dodaje naszym daniom wyjątkowego smaku, ale też ma potężne działanie prozdrowotne. Garam masala ma silne właściwości antynowotworowe oraz poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Badania pokazują, że przyprawa ta może również zapobiec zaparciom i stanowi świetny dodatek do diety osób cierpiących na cukrzycę, a także przyczynia się do wzmocnienia ogólnej odporności organizmu.
Ten artykuł ma 4 strony:
Zapobiega nowotworom
Jedno badanie szczegółowo badało garam masala i jej właściwości przeciwnowotworowe. Analiza opublikowana w czasopiśmie „Nutrition and Cancer”, oceniło wpływ przyprawy na zwierzęta, które były karmione tą przyprawą przez 10 dni.
Odkrycia sugerują, że garam masala działa jako naturalny czynnik zapobiegający nowotworom, poprzez zachęcanie organizmu do detoksykacji.
Badania wykazały również zmniejszenie guzów nowotworowych w wyniku spożywania garam masala. Nie jest to zaskakujące, ponieważ wiele przypraw, które składają się na tę wyjątkową mieszankę, to naturalne bomby antyoksydantów.
Zobacz też: Zdrowe produkty spożywcze o działaniu anti-aging
Walczy z cukrzycą
Prawie każdy rodzaj garam masala zawiera cynamon, prawdziwą super przyprawę. Jej korzyści zdrowotne zostały wielokrotnie udowodnione naukowo. Cynamon ma zdolność zapobiegania cukrzycy i naturalnie obniża poziom cukru we krwi u diabetyków.
Wzmacnia ogólny stan zdrowia
Zawarty w garam masala cynamon jest przeciwutleniaczem, środkiem przeciwzapalnym, przeciwcukrzycowym, przeciwbakteryjnym, przeciwnowotworowym oraz obniżającym stężenie lipidów we krwi. Ale to nie wszystko! Przyprawa ta jest również skuteczna w walce z poważnymi zaburzeniami neurologicznymi, takimi jak choroba Parkinsona i choroba Alzheimera. Cynamon nie jest jednak jedyną "gwiazdą” w tej mieszaninie smaków.
Poznajcie przepis na garam masala!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze