Niesamowite właściwości przyprawy garam masala
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuCzy słyszeliście kiedykolwiek o garam masala? Być może kojarzy wam się to z jakimś produktem lub potrawą, ale w rzeczywistości jest to specyficzna mieszanka przypraw prosto z Indii. Nie tylko dodaje naszym daniom wyjątkowego smaku, ale też ma potężne działanie prozdrowotne. Garam masala ma silne właściwości antynowotworowe oraz poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Badania pokazują, że przyprawa ta może również zapobiec zaparciom i stanowi świetny dodatek do diety osób cierpiących na cukrzycę, a także przyczynia się do wzmocnienia ogólnej odporności organizmu.
Ten artykuł ma 4 strony:
Przepis na garam masala
Czas przygotowania: 2 minuty
Składniki:
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżki kolendry
- ½ łyżki kardamonu
- ½ łyżki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- ½ łyżeczki mielonego pieprzu cayenne
- ½ łyżeczka świeżego czarnego pieprzu
Ważne!
Wymieszaj i zmiel wszystkie przyprawy i zioła. Garam masala najlepiej przygotowywać w małych partiach, aby zachować świeżość. Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu przez maksymalnie sześć miesięcy.
Środki ostrożności!
Jeśli jesteś uczulony na jakiekolwiek przyprawy zawarte w garam masala, nie powinieneś jej spożywać.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze