Wody smakowe
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 1 komentarzPrzepisy na wody orzeźwiające na wiosnę i lato.
Wiosna
WODY SMAKOWE ORZEŹWIAJĄCE
Woda + kawa + grejpfrut+ limonka + mięta
2 łyżeczki czarnej świeżo mielonej kawy zaparzamy w kawiarce o pojemności 250 ml, studzimy i zamrażamy w kostkach lodu, następnie cztery kawowe kostki wrzucamy do dzbanka z wodą średnio zmineralizowaną. Myjemy grejpfruta pod bieżącą wodą i bez obierania ze skórki kroimy go w plastry. Tak samo przygotowujemy limonkę i dodajemy pokrojone owoce do dzbanka. Na koniec dodajemy listki mięty i całość mieszamy drewnianą łyżką, rozgniatając owoce i miętę. Po dziesięciu minutach woda smakowa jest już gotowa.
- KAWA (2 łyżeczki mielonych ziaren)
- GREJPFRUT (1/3 sztuki – 90 g)
- LIMONKA (1 sztuka – 100 g)
- MIĘTA CYTRYNOWA (10 świeżych listków)
- WODA (2 szklanki – 500 ml)
Kawa
Kawa znalazła się w mojej wodzie smakowej nie tylko ze względu na zawartość kofeiny. Oczywiście jej właściwości pobudzające są najbardziej znane, co nie oznacza, że kawa nie może się też pochwalić innymi. Pozwólcie, że wymienię niektóre jeszcze przed wypiciem mojej wody smakowej: poprawia perystaltykę jelit, wzmacnia pamięć, przyspiesza metabolizm. Nie wymieniając dodatkowo zalet grejpfruta, limonki i mięty, czyli reszty składników mojej mieszanki, zapewniam, że jest to woda smakowa bardzo zdrowa.
Zobacz też: Wody smakowe, które odchudzają
Lato
WODY SMAKOWE NAWILŻAJĄCE
Woda + wiśnie + ogórek + melon + rozmaryn
Melona myjemy pod bieżącą wodą i obieramy ze skórki, kroimy go w plastry, a następnie w drobną kostkę. Wiśnie myjemy i drylujemy. Myjemy i obieramy ogórki i z gałązkami rozmarynu, melonem i wiśniami dodajemy do wody średniozmneralizowanej. Całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką, rozgniatając melona, ogórki i wiśnie. Po 10 minutach woda smakowa będzie gotowa.
- WIŚNIE (1 garść – 70 g)
- OGÓREK GRUNTOWY (2 sztuki – 80 g)
- MELON GALIA (1 plaster – 100 g)
- ROZMARYN (2 gałązki)
- WODA (2 szklanki – 500 ml)
Wiśnia
Wiśnie jako składnik letniej wody smakowej to dla mnie tak naturalne, że tym razem nie musiałam długo się zastanawiać, który owoc wybrać. Skoro woda smakowa ma skutecznie nawilżać i pozytywnie wpływać na gospodarkę wodną organizmu, wybór okazał się jeszcze prostszy. Owoc wiśni składa się w ponad 80 proc. z wody, a reszta to spore ilości witaminy C, potasu i błonnika.
Szczególnie potas jest w tym przypadku istotny, ponieważ nie dość że obniża ciśnienie, to działa moczopędnie, co ma istotny wpływ na regulację gospodarki wodnej. Jedzenie wiśni, za sprawą zawartej w nich melatoniny, może też ułatwiać zasypianie, dlatego polecam przed snem napić się mojej wody smakowej, a na koniec wyjeść łyżeczką pozostałe wisienki.
Lato
WODY SMAKOWE NAWILŻAJĄCE
Wspominałam już o nim przy recepturze smakowej wody orzeźwiającej w kontekście chlorofilu i jego właściwości energetyzujących. Ogórek działa również moczopędnie, dzięki wysokiej zawartości wody. Oznacza to, że pobudza nerki do wytężonej pracy, co z kolei przekłada się na lepszą eliminację zanieczyszczeń we krwi i dbanie o odpowiedni poziom zawartości w niej wody i soli mineralnych. Ogórek i mięta to recepta na smaczną i zdrową wodę smakową.
Woda + ogórek + mięta
Ogórki myjemy pod bieżącą wodą i nie obierając ze skórki, kroimy je na plasterki. Do dzbanka z wodą średnio zmineralizowaną dodajemy listki mięty i pokrojone w plasterki ogórki. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Odstawiamy wodę na 10 minut, po tym czasie będzie gotowa do picia.
- OGÓREK GRUNTOWY (6 sztuk – 190 g)
- MIĘTA ZWYCZAJNA (10 świeżych listków)
- WODA (2 szklanki – 500 ml)
Ogórek
Wspominałam już o nim przy recepturze smakowej wody orzeźwiającej w kontekście chlorofilu i jego właściwości energetyzujących. Ogórek działa również moczopędnie, dzięki wysokiej zawartości wody. Oznacza to, że pobudza nerki do wytężonej pracy, co z kolei przekłada się na lepszą eliminację zanieczyszczeń we krwi i dbanie o odpowiedni poziom zawartości w niej wody i soli mineralnych. Ogórek i mięta to recepta na smaczną i zdrową wodę smakową.
Napoje izotoniczne
NAPOJE POPRAWIAJĄCE WYDOLNOŚĆ I ZWIĘKSZAJĄCE ENERGIĘ
Woda + sok jabłkowy + sok wiśniowy + sól
Wodę dolewamy do 100 proc. soku jabłkowego i soku wiśniowego, a następnie dodajemy sól. Wszystko dokładnie mieszamy. Napój izotoniczny jest już gotowy do picia.
- SOK JABŁKOWY (1 szklanka – 250 ml)
- SOK WIŚNIOWY (1 szklanka – 250 ml)
- SÓL (1 g)
- WODA (2 szklanki – 500 ml)
Przepisy pochodzą z książki "Zdrowe wody, czyli pyszne wody smakowe i izotoniki".
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze