Maj - sezon na botwinkę

Kusi kolorem, zachwyca smakiem – botwinka to zupa typowa dla okresu wiosenno-letniego. Zajadają się nią wszyscy, którzy są spragnieni naturalnych witamin dostarczanych przez młode warzywa. Warto zupę tę włączyć do menu dziecka. A sama roślina może być dodatkiem do wielu soków czy sałatek.

Botwinka

Botwinka (123rf)

Burak — moc zdrowia

Botwinkę przygotowuje się z botwiny, a więc młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego. Są one cennym źródłem błonnika.

Zawierają ponadto dużo żelaza i wapnia. To znane od wieków warzywo pobudza apetyt, ale i oczyszcza organizm z toksyn.

Botwinka w diecie dziecka

Botwinkę można podać dziecku, gdy skończy ono 12. miesiąc życia. Botwinę warto wówczas kupić u zaufanego sprzedawcy, najlepiej z gospodarstwa ekologicznego. Nowalijki bowiem często są obficie nawożone, a w przypadku dzieci dobór odpowiednich produktów jest niezwykle ważny. Przed przygotowaniem zupy, młode liście buraka należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą.

Botwinka a niedobór żelaza

Botwinka jest lekkostrawna, nie powinna więc powodować dolegliwości ze strony układu trawiennego. Jest przy tym niskokaloryczna i, co najważniejsze – odżywcza. Dostarcza sporą ilość żelaza, stąd poleca się ją dzieciom, które zmagają się z problemem anemii.

Zobacz też: Kolor ma znaczenie. Fioletowe warzywa i owoce w zdrowej diecie

Składniki odżywcze botwinki

Podobnie jak burak, botwinka jest źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Kryje w sobie ponadto wapń, magnez i sód.

Spora ilość błonnika zapewnia z kolei dobrą pracę jelit i sprzyja prawidłowemu trawieniu. Botwinkę, podobnie jak buraki można jeść na surowo. Smaczny i zdrowy jest również sok z buraka.

Botwina nie tylko w zupie

Choć botwinę znamy przede wszystkim jako składnik zup, możemy zaproponować ją naszej rodzinie w nieco innej formie.

Zobacz również: Jak ćwiczą gwiazdy?

To młode warzywo doskonale współgra smakowo ze szpinakiem i czosnkiem, a takie połączenie można z powodzeniem wykorzystać jako farsz do pierogów lub wytrawnych naleśników (a te dzieci uwielbiają!). Botwinkę można również zaserwować na deser, podając ją podduszoną z jabłkami.

Zobacz też: Najzdrowsze zupy świata

Przepis na botwinkę

Tę wiosenną zupę przygotowuje się bardzo szybko. Do wywaru warzywnego należy dodać buraka pokrojonego w kostkę, a gdy ten zmięknie — posiekaną botwinę (łodygi, liście i obrane młode buraczki). Pod koniec gotowania można wlać do garnka zahartowaną wcześniej śmietanę, a następnie doprawić potrawę pieprzem, solą i niewielką ilością soku z cytryny.

Zupę przed podaniem warto posypać natką pietruszki. Do botwinki idealnie pasuje ugotowane na twardo jajko.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Przepis na „witaminowego shota” Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA Co się stanie z twoim ciałem, gdy zrezygnujesz z nabiału? FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Fit ciasto z masła orzechowego 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Jagodowy sernik na zimno Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Racuszki z jabłkiem Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami

Popularne w tym tygodniu:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy