Zdrowe produkty spożywcze o działaniu anti-aging

Do grona produktów przeciwstarzeniowych (o dużej mocy odmładzającej) zaliczamy m.in. pomidory i grejpfruty, a także oliwę z oliwek i czekoladę. Następstwem spożywania tych smacznych pokarmów będzie młodszy wygląd skóry, a zegar biologiczny będzie bił wolniej. Warto je wprowadzić do codziennego menu nie tylko po to, żeby walczyć z upływającym czasem, ale by zachować zdrowie.

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to must have w kuchennej spiżarni. Można ją wykorzystywać do pieczenia (gdyż zawiera duże ilości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych) lub przygotowywania domowej produkcji sosów czy dressingów do sałatek. Oprócz tego, że ma pozytywny wpływ na kondycję serca (chroni przed rozwojem chorób układu krążenia), oliwa to również sprzymierzeniec w walce ze zmarszczkami.

Oliwa z oliwek jest bogata w zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe i witaminy o działaniu antyoksydacyjnym – A, E, D. Ich funkcja polega na m.in. zabezpieczaniu skóry przed oddziaływaniem wolnych rodników (chronią przed rozwojem chorób nowotworowych). Ponadto przeciwutleniacze znajdujące się w tym produkcie spożywczym mogą przyczynić się do zmniejszenia uszkodzeń skóry, których następstwem są zmarszczki.

Zobacz także: Niesamowite produkty, które gwarantują zdrowie i urodę

Grejpfrut

Grejpfrut

Grejpfrut to nie tylko dietetyczny owoc cytrusowy o niskim indeksie glikemicznym równym 20 (dieta grejpfrutowa jest popularna wśród gwiazd Hollywoodu). To również produkt, którego spożywanie jest błogosławieństwem dla jakości skóry (ma niemałe znaczenie w walce z przebarwieniami, pękniętymi naczynkami i cellulitem; w tym ostatnim przypadku olej z tego owocu wciera się w newralgiczne miejsca).

Połówka grejpfruta dostarcza 59 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C (jednego z najlepszych przeciwutleniaczy) i 1/3 dawki witaminy A, które są niezbędne do ochrony komórek ciała (wspierają odporność organizmu). Co ważne, witamina C ma udział w powstawaniu kolagenu, który odpowiada bezpośrednio za elastyczność skóry (im bardziej jest ona jędrna, tym młodziej wyglądamy).

Zobacz też: Produkty strukturalne i eliksir młodości. Zasady diety odchudzającej dra Bardadyna

Pomidory

Zaletą pomidorów jest wysoka zawartość wody i obecność w ich składzie mnóstwa witamin (C, E, z grupy B, K i PP). Wzmacniają one odporność i obniżają ciśnienie krwi. Zawierają likopen, silny przeciwutleniacz, i beta-katoren, które neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie zmarszczek i zapobiegają procesom szybkiego starzenia się tkanek.

Zobacz również: Dlaczego warto robić przysiady?

Dzięki obecności witaminy C pomidory poprawiają stan skóry; ta witamina młodości dotlenia ją i wzmacnia naczynia krwionośne. Co ciekawe, niektórzy naukowcy twierdzą, że nawet spożywanie tych warzyw po przetworzeniu (w postaci koncentratu pomidorowego) może zapobiec powstawaniu oparzeń i starzeniu się skóry na skutek działania promieni słonecznych.

Zobacz też: Ćwiczenia dla kobiet po 40. roku życia

Gorzka czekolada

Gorzka czekolada

Jedzenie ciemnej (gorzkiej) czekolady bogatej w magnez, potas i żelazo pomaga nie tylko obniżyć ciśnienie krwi. Okazuje się również, że kakao ma pozytywny wpływ na stan skóry. Przeciwutleniacze, w które obfituje ziarno kakaowe, neutralizują wolne rodniki, a tym samym zapobiegają procesom starzenia się organizmu.

Badania opublikowane w „Journal of Nutrition” dowodzą, że regularne jedzenie czekolady bogatej we flawonole pomaga chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych. Oczywiście, ta informacja dotyczy prawdziwej gorzkiej czekolady, zawierającej co najmniej 70 proc. kakao, nie produktów czekoladopodobnych (przetworzone batoniki mają mniej flawonoli).

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Ksylitol – dwie strony medalu Najprostsze ciastka Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Produkty, które powodują zmęczenie Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby Jak pozbyć się soli z potraw bez utraty smaku? Pasztet idealny z zielonej soczewicy z rozmarynem i żurawiną Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Pomysły na zdrowe bezmięsne obiady Stres Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Nie musisz jeść 5 posiłków dziennie co 3 godziny! Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal Przepis na dietetyczny żurek Mocno wędzony pasztet z kaszą jaglaną, kiszoną kapustą i grzybami

Popularne w tym tygodniu:

Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) 6 przepisów na odchudzające sałatki Koktajle Ewy Chodakowskiej poniżej 430 kcal Jakie węglowodany jeść na diecie? Zdrowy krem czekoladowo-orzechowy Dlaczego warto jeść jajka na diecie? Brownie z batatem i rodzynkami Pomysły na zdrowe bezmięsne obiady Desery z kaszy jaglanej Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Przepis na dietetyczny żurek