Chleb na zakwasie

Masz dość smaku chemicznie konserwowanych i barwionych produktów piekarniczych? Denerwuje cię, że nie możesz dostać prawdziwego razowego pieczywa do twojej diety?

123RF

Nic bardziej prostego niż podjęcie decyzji o tym, aby zacząć samemu piec pieczywo!

Już widzę twoją minę. Może i dobrze byłoby zacząć piec własny chleb, ale nie masz na to czasu. Tymczasem to w ogóle nie jest absorbujące. Musisz tylko zdobyć zakwas, pełnoziarnistą mąkę, otręby, pestki, suszone śliwki lub inne smakołyki, jakie chcesz zapiec w środku. Cała procedura pieczenia chleba nie zajmuje dłużej jak 15 minut. Aczkolwiek jest rozłożona w czasie.

  1. Wymieszaj mąkę z dodatkami i zakwasem, po czym zostaw na 8 h do wyrośnięcia.
  2. Następnie włącz piekarnik i piecz w foremkach (np. takich do pieczenia pasztetu) przez ok. godzinę.
  3. Delektuj się pysznym smakiem domowego chleba.

Taki produkt możesz przechowywać spokojnie ponad tydzień. Chleb ci nie spleśnieje i codziennie będzie świeży. Zaoszczędzisz zatem codzienną wyprawę po bułki, zapewnisz sobie zdrowie i wyregulujesz przemianę materii. Nie zapomnij też o minie znajomych, gdy ugościsz ich takim wspaniałym chlebem.

Podkręć metabolizm!

Anna Kowalik, Coach Zdrowia serwisu potrafiszschudnac.pl

Zobacz również: Dlaczego warto robić przysiady?

Źródło: potrafiszschudnac.pl

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Oreo fit 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Najlepsze orzechy na utratę wagi Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Wegańskie ciasteczka Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu!

Popularne w tym tygodniu:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia