Chleb na zakwasie

Masz dość smaku chemicznie konserwowanych i barwionych produktów piekarniczych? Denerwuje cię, że nie możesz dostać prawdziwego razowego pieczywa do twojej diety?

123RF

Nic bardziej prostego niż podjęcie decyzji o tym, aby zacząć samemu piec pieczywo!

Już widzę twoją minę. Może i dobrze byłoby zacząć piec własny chleb, ale nie masz na to czasu. Tymczasem to w ogóle nie jest absorbujące. Musisz tylko zdobyć zakwas, pełnoziarnistą mąkę, otręby, pestki, suszone śliwki lub inne smakołyki, jakie chcesz zapiec w środku. Cała procedura pieczenia chleba nie zajmuje dłużej jak 15 minut. Aczkolwiek jest rozłożona w czasie.

  1. Wymieszaj mąkę z dodatkami i zakwasem, po czym zostaw na 8 h do wyrośnięcia.
  2. Następnie włącz piekarnik i piecz w foremkach (np. takich do pieczenia pasztetu) przez ok. godzinę.
  3. Delektuj się pysznym smakiem domowego chleba.

Taki produkt możesz przechowywać spokojnie ponad tydzień. Chleb ci nie spleśnieje i codziennie będzie świeży. Zaoszczędzisz zatem codzienną wyprawę po bułki, zapewnisz sobie zdrowie i wyregulujesz przemianę materii. Nie zapomnij też o minie znajomych, gdy ugościsz ich takim wspaniałym chlebem.

Podkręć metabolizm!

Anna Kowalik, Coach Zdrowia serwisu potrafiszschudnac.pl

Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

Źródło: potrafiszschudnac.pl

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Czekoladowe raw cake Placki z niepalonej kaszy gryczanej Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) SZPARAGI Z SOSEM KAPAROWYM Fantazja fasolowa Szybkie naleśniki bez mąki Jakie węglowodany jeść na diecie? Jakie ryby jeść podczas odchudzania? Najprostsze ciastka Migdały – idealne orzechy dla osób na diecie Produkty, które powodują zmęczenie Fit Wielkanoc: jajka na trzy sposoby Jak pozbyć się soli z potraw bez utraty smaku? Pasztet idealny z zielonej soczewicy z rozmarynem i żurawiną Dlaczego warto jeść jajka na diecie?

Popularne w tym tygodniu:

Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado 6 przepisów na odchudzające sałatki Zdrowe dania, które możesz przygotować w 10 minut (a nawet szybciej) Jakie węglowodany jeść na diecie? Brownie z batatem i rodzynkami Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Desery z kaszy jaglanej Czekoladowe raw cake Jakie ryby jeść podczas odchudzania?