Jaja - kalorie i wartości odżywcze

... jest także idealnym źródłem energii. Aż 64 proc. energii pochodzi z tłuszczów zawartych w jajku, 34 proc. pochodzi z białka, a 3 proc. z węglowodanów. Jajko jest idealną przekąska dla osób ... 1. Ile kalorii ma jajko Ugotowane jajko ważące około ...

8 miesięcy temu

Arginina dla sportowców. Naturalne źródła, efekty stosowania i skutki uboczne

... i borykające się z nadwagą. 46345 Naturalne źródła L-argininy L-arginina znajduje się przede wszystkim w produktach białkowych. Powszechnie dostępnymi źródłami tej substancji są między innymi ...

dawno temu

Liczeniu kalorii mówimy NIE !

... Liczenie kalorii przestało się sprawdzać dawno temu, ale ponieważ jest świetnym chwytem marketingowym, jest wciąż tak powszechne. Teoria ograniczenia kalorycznego jest daleka od założeń zdrowego odżywiania i niestety jeśli powoduje zmianę ...

dawno temu

Trzydniowa dieta na płaski brzuch to mit? (WIDEO)

... Aby uzyskać szczupłą sylwetkę i płaski brzuch potrzeba co najmniej miesiąca. Należy przede wszystkim ograniczyć węglowodany proste, alkohol i sól. ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść jajka na diecie?

... Dieta osoby odchudzającej się powinna obfitować w produkty bogate w białko. Jednym z najlepszych źródeł tego składnika są jajka. Pełne witamin, związków mineralnych, a przy tym łatwe do przyrządzenia. Dlaczego warto częściej jeść jajka? ... albo ...

dawno temu

Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jadł jajka? (WIDEO)

... Jaja to źródło ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Zaleca się, by każdy z nas spożywał przynajmniej dwa jaja w tygodniu. Jak zareaguje na to organizm? ...

dawno temu

Zielone warzywa - dlaczego warto je jeść?

... barwę, dostarczają również magnezu, kwasu foliowego, potasu oraz witaminy C. Najbogatszym źródłem chlorofilu są młode warzywa liściaste. Przypisuje się mu korzystne działanie w łagodzeniu stanów ... , do potraw zawierających szczawiany dodawaj ...

dawno temu

Nie znajdziecie witamin w owocach!

... Prawie każdy na pytanie dlaczego powinno się jeść owoce od razu odpowiada, że przecież są one źródłem cennych dla organizmu witamin. To jednak nie do końca prawda. Choć owoce są pyszne i bardzo zdrowe to jednak większości witamin w nich nie ...

dawno temu

7 produktów, dzięki którym pozbędziesz się drugiego podbródka

... Niezdrowy tryb życia – palenie papierosów, duża ilość węglowodanów w diecie oraz brak aktywności – znacząco przyspiesza procesy starzenia się organizmu, powodując, że skóra staje się zwiotczała ... Clinical Nutrition" wskazują, że zaledwie 1 ...

dawno temu

Co zjeść na kolację? - dieta na dobry sen, dieta dla aktywnych

... odżywcze, czyli pełnowartościowe białko, tłuszcze nienasycone oraz węglowodany złożone, a także witaminy i sole mineralne. Odpowiednio zbilansowana kolacja wspomaga regenerację organizmu oraz jego prawidłowe funkcjonowanie. ... , a zawierać ...

dawno temu

Ile białka potrzebuje nasz organizm? Obalamy mity

... jest odwodnienie. Gdy przechodzimy na dietę wysokobiałkową, organizm otrzymuje mniej węglowodanów niż dotychczas. Zaczyna się proces spalania tłuszczów. Skutkiem jest pojawienie się ciał ketonowych ...

dawno temu

5 suszonych owoców, które pomagają schudnąć

... Chociaż suszone owoce są dość kaloryczne (to wynik mniejszej zawartości wody), stanowią bardziej skoncentrowane źródło składników odżywczych niż surowe. Większość tych owoców ma jednak niski indeks glikemiczny. Są bardziej sycące, dlatego warto ...

dawno temu

Przepis na kawowe naleśniki

... Kawowe naleśniki to ciekawy pomysł na weekendowe danie śniadaniowe. Jest niskokaloryczne (100 gramów dostarcza jedynie 164 kcal). Naleśniki z mąki migdałowej z nadzieniem kawowym są źródłem ponad 11 gramów białka. ... połowę. Zwijamy, zaczynając ...

dawno temu

Dobre vs złe tłuszcze - które warto jeść, a których unikać?

... Tłuszcz jak się okazuje nie jest zły sam w sobie. W ubiegłych dekadach oskarżano tłuszcz w diecie jako powód nabierania zbędnej masy. Obecnie wiemy, że to zbyt duże spożycie węglowodanów powoduje ... , wynikało to jednak z braku odpowiednich ...

dawno temu

Magnez a mięśnie

... funkcjonował. Nawet taki drobiazg, jak zwykły, ale cyklicznie występujący skurcz mięśnia najczęściej wywołany jest przez niedobór tego pierwiastka. Dlatego należy wiedzieć, od czego zależy poziom magnezu w organizmie i jakie są najlepsze jego ...

dawno temu

ODCHUDZAJĄCA MIOTŁA - kasza gryczana !

... Zawarty w kaszy błonnik utrudnia przyswajanie tłuszczu z innych pokarmów oraz spowalnia wchłanianie węglowodanów. Kasza gryczana nie zakwasza organizmu w przeciwieństwie do innych kasz, nie zawiera ...

dawno temu

10 zielonych warzyw, które można jeść zamiast jarmużu

... nie jest największym źródłem witamin i składników odżywczych. Przedstawiamy listę 10 innych, które swoim składem i prozdrowotnymi właściwościami dorównują działaniu jarmużu. ... zieleni, a jej najpopularniejszą odmianą jest radicchio, ...

dawno temu

5 przypraw, które warto dodawać do koktajli. Poleca Ewa Chodakowska

... Koktajle to posiłki proste i szybkie pod względem przygotowania. Są źródłem cennych substancji odżywczych: dostarczają witamin, składników mineralnych, przeciwutleniaczy. Mają pozytywny wpływ na stan cery, pomagają redukować wagę i oczyszczają ...

dawno temu

Właściwości jajek

... Jajka to jedne z najlepszych źródeł białka - podstawowego budulca komórek. Dostarczają witamin oraz związków mineralnych, dlatego warto jeść je regularnie. ...

dawno temu

Znaczenie błonnika w odchudzaniu

... , która ma korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Ten rodzaj błonnika przeciwdziała zaparciom i eliminuje nadmiar kwasów żółciowych. Źródłem błonnika nierozpuszczalnego są otręby, warzywa ... i owoce oraz ziarna zbóż. Źródła ...

dawno temu

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek

... jest to, co zjesz po treningu. I chociaż potrzeby pokarmowe każdego z nas zależą od stylu życia i rodzaju pracy, to każdy z nas przed i po treningu powinien zadbać o odpowiednią równowagę węglowodanów, tłuszczów ... , to po intensywnym treningu ...

dawno temu

Wesoła sałatka

... Sałatce charakter nadaje połączenie szparagów i papryki. Smak wzbogacony jest o cebulę, która jest bogata w witaminy A, B i C. Poza tym jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu ... składniki sosem pesto i wymieszaj. 750 ...

+ Pokaż więcej