Herbata owsiana - sposób przygotowania. Herbata z owsa - właściwości

... Płatki owsiane to źródło witamin, minerałów i błonnika. Stanowią podstawę sycącego śniadania - owsianki. Możemy je też wykorzystać do przygotowania herbaty o prozdrowotnych właściwościach. Sprawdź, jaki wpływ ten owsiany napój ma na organizm. ...

dawno temu

Przepis na kawowe naleśniki

... Kawowe naleśniki to ciekawy pomysł na weekendowe danie śniadaniowe. Jest niskokaloryczne (100 gramów dostarcza jedynie 164 kcal). Naleśniki z mąki migdałowej z nadzieniem kawowym są źródłem ponad 11 gramów białka. ...

dawno temu

Ser żółty - samo zdrowie

... Nie wykluczaj żółtych serów ze swojego menu. Jest doskonałym źródłem białka, chroni przed miażdżycą, sprzyja utracie masy ciała i zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy. Znajdziesz w nich wapń, witaminę A, cynk, fosfor, ryboflawinę oraz witaminę ...

dawno temu

Magnez a mięśnie - za co odpowiada magnez? Jak działa magnez na mięśnie?

... gorzej funkcjonował. Magnez dla mięśni jest niezwykle istotny. Nawet taki drobiazg, jak zwykły, ale cyklicznie występujący skurcz mięśnia, najczęściej wywołany jest przez niedobór tego pierwiastka. Dlatego należy wiedzieć, od czego zależy poziom ...

dawno temu

Kiszonki i ich właściwości zdrowotne

... organizmu, oczyszczają organizm z toksyn oraz łagodzą objawy nietolerancji laktozy. 251 Dzięki temu, że kiszonki są bogatym źródłem probiotyków, pomagają w dolegliwościach związanych ze stanami ... Kiszonki to niezastąpione źródło cennych dla ...

dawno temu

Techniki gotowania

... Gotowanie jest sztuką kulinarną, która związana jest z przygotowaniem potraw. Kuchnie świata różnią się od siebie - nie tylko pod względem źródła pożywienia, ale też i tradycji. Aby umiejętnie ...

dawno temu

Fit risotto z truflami

... To proste i smaczne danie zapewni ci mnóstwo energii na cały dzień. Ryż wspomaga odchudzanie, pobudza trawienie i obniża poziom cholesterolu we krwi. Trufle są dobrym źródłem białka, węglowodanów ...

dawno temu

Mity żywieniowe, w które wierzą nawet dietetycy

... Zainteresowanie zdrowym odżywianiem nadal trwa. Wiele źródeł jest jednak niesprawdzonych, dlatego ciągle spotkać się można z dużą ilością mitów. Niektóre z nich, takie jak np. negatywny wpływ ...

dawno temu

Sok z arbuza nie tylko dla dzieci. Jakie ma właściwości?

... za słodkim i soczystym owocem. I dobrze - arbuz dostarcza maluchom wielu cennych witamin. Poza tym jest źródłem związków mineralnych, których niedobór to częsty problem u dzieci, zwłaszcza latem. Deficyty można uzupełnić serwując im porcję ...

dawno temu

Codzienne błędy powodujące szybsze starzenie się organizmu

... nastroju. Co więcej, oprócz wyzwalania energii i lepszego samopoczucia, aktywność fizyczna zapewni też lepszy sen, który działa regenerująco na organizm. Brak probiotyków Probiotyki wpływają bardzo ... dobrze na system trawienny oraz ...

dawno temu

Wartość żywieniowa orzechów - czy warto je jeść?

... Zdecydowanie tak ! Od dawna znane są szczególne właściwości orzechów a także ich wysoka wartość żywieniowa. Orzechy stanowią bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych i błonnika ... , cukrzycy typu 2. Idealnie uzupełniają codzienną ...

dawno temu

Właściwości cykorii. Cykoria - dlaczego warto jeść?

... nad innymi jest to, że smakuje pysznie nie tylko na surowo, ale także w wersji smażonej i pieczonej. Co jednak ważniejsze, jest bogatym źródłem wielu witamin i składników odżywczych, których działanie na nasz organizm jest już znane od setek ...

dawno temu

Wesoła sałatka

... Sałatce charakter nadaje połączenie szparagów i papryki. Smak wzbogacony jest o cebulę, która jest bogata w witaminy A, B i C. Poza tym jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść makaron na diecie odchudzającej?

... . Makaron to źródło błonnika pokarmowego i węglowodanów złożonych. Stanowi także podstawowy składnik diety makaronowej. Poniżej dowiesz się, dlaczego warto jeść makaron na diecie odchudzającej. ...

dawno temu

Jedzenie, które wspomaga seks

... ludzi. 448 Jogurt naturalny Jogurt to źródło cennych dla organizmu probiotyków. Stanowią one ważny element układu pokarmowego i zapobiegają zatruciu pokarmowemu. Co więcej, mogą one regenerować ... Orzechy włoskie Orzechy to źródło niezbędnych ...

dawno temu

Właściwości orzechów makadamia

... orzechów na świecie. To źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych i antyoksydantów. Wystarczy zjeść kilka, aby dostarczyć sobie porcję prozdrowotnych składników. Jakie właściwości mają orzechy makadamia? ...

dawno temu

Kawa z tłuszczem dodaje energii i hamuje łaknienie. Powinny ją pić osoby aktywne fizycznie (WIDEO)

... , które jest źródłem węglowodanów – podkreślają dietetycy. Przed porannym treningiem warto więc poprzedzić ją drobną przekąską tak, by składniki kawy nie podrażniły błony śluzowej żołądka. ...

dawno temu

Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jadł jajka? (WIDEO)

... Jaja to źródło ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Zaleca się, by każdy z nas spożywał przynajmniej dwa jaja w tygodniu. A czy można jeść jajka codziennie? Jak zareaguje na to organizm ...

+ Pokaż więcej