Co Polacy wiedzą o białku?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuNawet aktywni Polacy nie kontrolujÄ… iloÅ›ci spożywanego biaÅ‚ka. Jak wynika z badania przeprowadzonego przez Arla Protein , aż 56 proc. ankietowanych nie byÅ‚o w stanie wskazać dziennej iloÅ›ci tego skÅ‚adnika w swojej diecie. Tymczasem biaÅ‚ko to podstawowy budulec naszego ciaÅ‚a, niezbÄ™dny do utrzymania prawidÅ‚owego funkcjonowania organizmu. Czym tak naprawdÄ™ jest i dlaczego powinniÅ›my je dostarczać?
Białko jest cząstką wszystkich ludzkich tkanek: od mięśni, przez skórę, po wszelkie gruczoły. Jest potrzebne do regulowania ciśnienia krwi, równowagi kwasowo-zasadowej, utrzymania poziomu hormonów i enzymów, a także odpowiada za obieg różnych substancji w organizmie, np. tlenu, który jest rozprowadzany przez białko zwane hemoglobiną. Ma też pozytywny wpływ na rozwój mięśni i pełni szczególną rolę w procesie dbania o linię. Nic więc dziwnego, że człowiek powinien dostarczać odpowiednią ilość protein w diecie, co w połączeniu z aktywnym trybem życia jest najlepszą drogą do dobrego samopoczucia
Zalety aktywności fizycznej są powszechnie doceniane, co potwierdza rosnące zainteresowanie usługami instruktorów fitness i dietetyków oraz tłumy podczas plenerowych wydarzeń sportowych, takich jak maratony, czy masy krytyczne. Wzrost świadomości w tym zakresie wskazują dane z badania przeprowadzonego przez Arla Protein wśród uczestników 13. Półmaratonu Warszawskiego. Ponad 90% pytanych uprawia sport regularnie – kilka razy w tygodniu lub nawet codziennie. Ankietowani najchętniej biegają (81 proc.) i jeżdżą na rowerze (36 proc.), co trzeci wybiera siłownię. Są też świadomi, że wraz ze wzrostem wysiłku fizycznego należy zwracać uwagę na ilość protein spożywanych w diecie (56 proc.), jednak trudno jest im powiedzieć, ile ich przyjmują (56 proc.).
Starając się dostarczać odpowiednie ilości białka najczęściej sięgamy po mięso oraz ryby (70 proc.), przetwory mleczne (68 proc.) i jajka (62 proc.). Niestety wiąże się to też z przyjmowaniem sporych ilości tłuszczy, cholesterolu, a nawet metali ciężkich, dlatego warto wybierać chudsze kawałki mięsa, ograniczyć spożycie pełnotłustych serów i jajek oraz komponować mniejsze porcje, pamiętając o tym, że właściwa suplementacja białka może uwzględniać również dobrze dobrane przekąski.
By mieć pewność, że mimo ograniczeń dieta jest zbilansowana warto wzbogacić ją o dedykowane produkty wysokobiałkowe. Pod marką Arla Protein znajdziemy szeroki wybór jogurtów, serków i milkshake’ów, które w prosty i szybki sposób uzupełniają dzienne zapotrzebowanie na białko.
Produkty wysokoproteinowe to świetne rozwiązanie dla ludzi aktywnych i zabieganych – zawarte w nich 20 g białka pozwala zachować energię przez długi czas. Linię produktów Arla Protein charakteryzuje też niska zawartość cukru i tłuszczu oraz naturalny skład, dzięki czemu można sięgać po nie bez obaw o sylwetkę. Dodatkowym atutem jest też to, że nie zawierają laktozy. A specjalne, wygodne opakowanie produktów Arla Protein sprawia, że swoją porcję białka zawsze masz pod ręką.
Informacja prasowa
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze