Dlaczego nie należy smażyć ryby na oleju słonecznikowym? Wyjaśniamy
EWA RYCERZ • dawno temuWyobraź sobie rybę w chrupiącej panierce, pachnącą ziołami i podaną z pyszną sałatką warzywną. Takie filety bądź tuszki smażymy na oleju, zazwyczaj słonecznikowym. Jest on bardzo popularny, ma też właściwości prozdrowotne. Okazuje się jednak, że nie powinniśmy na nim smażyć ryb. Dlaczego? O tym w galerii.
Ten artykuł ma 4 strony:
Omega-6 kontra omega-3
NNKT omega-6 mają wiele właściwości. Mogą działać przeciwzapalnie, podobnie do omega-3. Jednak kiedy jest ich w organizmie za dużo, może dojść do blokowania działania tych drugich.
Oprócz tego, w takiej sytuacji wytwarzają się cząsteczki, które nazywane są mediatorami lipidowymi. Mają one działanie prozapalne.
Co więcej, rozkładem zarówno omega-3 jak i omega-6 zajmują się jednakowe enzymy. Skupiając się jedynie na nadmiarze omega-6, skutki dla zdrowia mogą być fatalne.
Eksperci dowiedli, że zbyt duża ilość kwasów omega-6 w diecie zwiększa ryzyko schorzeń zapalnych i zwyrodnieniowych. Unikać ich powinny kobiety po menopauzie, ponieważ omega-6 sprzyjają w takim przypadku rozwojowi raka piersi.
Jednocześnie jednak, odpowiednia dawka omega-3 przed tymi schorzeniami chroni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze