Dlaczego nie należy smażyć ryby na oleju słonecznikowym? Wyjaśniamy
EWA RYCERZ • dawno temuWyobraź sobie rybę w chrupiącej panierce, pachnącą ziołami i podaną z pyszną sałatką warzywną. Takie filety bądź tuszki smażymy na oleju, zazwyczaj słonecznikowym. Jest on bardzo popularny, ma też właściwości prozdrowotne. Okazuje się jednak, że nie powinniśmy na nim smażyć ryb. Dlaczego? O tym w galerii.
Ten artykuł ma 4 strony:
Jeśli ryby, to nie olej słonecznikowy
Dlaczego zatem nie należy jeść ryb w połączeniu z olejem słonecznikowym?
— Tłuszcze, które spożywamy, wbudowują się w micele i w takiej formie trafia do mikrokosmków, gdzie są wchłaniane. Jeśli do tych miceli trafią w nieprawidłowych proporcjach, również w nich się wchłoną i przez to mogą mieć szkodliwe działanie - wyjaśnia dr Krystyna Pogoń, dietetyk i technolog żywności.
I dodaje, że skuteczność kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 należy rozpatrywać właśnie przez pryzmat optymalnego stosunku tych dwóch substancji (5–6:3). — Gdy jest on zaburzony, w organizmie może dojść do procesów zapalnych — dodaje ekspertka.
Wyjaśnia też, że łączenie ryb z olejem słonecznikowym jest wyjątkowo fatalnym rozwiązaniem. — Ryby same w sobie mają idealny stosunek kwasów omega-3 i omega-6. Po co więc go burzyć? — pyta.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze