Ciasteczka świąteczne fit - jak przygotować zdrowe ciasteczka świąteczne?
KAROLINA KONDRAK • dawno temuCiężko wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez ciasteczek. Jeśli jednak lubisz odżywiać się zdrowo, skrzętnie liczysz kalorie lub boisz się przytyć w czasie świąt (w końcu zaraz po nich czekają na nas sylwestrowe kreacje), mamy coś specjalnie dla ciebie. Oto kilka przepisów na ciasteczka świąteczne fit z użyciem zdrowych składników.
Ten artykuł ma 4 strony:
Najzdrowsze ciastka w historii
Wartość odżywcza jednego ciastka: 178 kalorii, 10,7 g tłuszczu, 1,4 g tłuszczu nasyconego, 103 mg sodu, 2,6 g błonnika, 15,0 g cukru, 4,9 g białka.
Składniki:
1 i ½ szklanki orzechów włoskich (połówek),1 szklanka daktyli bez pestek (około 12),¼ łyżeczki soli,½ łyżeczki sody,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,1 łyżka mielonego siemienia lnianego lub nasion chia + 3 łyżki wody,½ szklanki kawałeczków ciemnej czekolady (opcjonalnie).Wykonanie:
Podgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż blachę pergaminem. W misce utrzyj daktyle z orzechami, używając robota kuchennego wyposażonego w końcówkę w kształcie S, aż uzyskasz kruchą konsystencję. Dodaj sól, sodę oczyszczoną, wanilię i mieszankę nasion lnu lub Chia z wodą i ponownie ucieraj, aż ciasto nabierze stosunkowo gładkiej konsystencji, nieco bardziej lepkiej niż tradycyjne ciasto. Dodaj kawałeczki czekolady i wymieszaj za pomocą robota. Za pomocą łyżki wykładaj ciasto na blasze i delikatnie spłaszcz dłonią każde ciastko (możesz zwilżyć dłonie wodą, aby się nie kleiły). Piecz w temperaturze 180°C przez 12 minut lub do momentu, kiedy krawędzie nabiorą lekko złotego koloru.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze