Kiszonki i ich właściwości zdrowotne
KATARZYNA KRUPKA • dawno temuTradycja kiszenia jest w Polsce bardzo długa. Początkowo kiszono głównie kapustę – zwłaszcza na wsi. Najczęściej odbywało się to na zakończenie prac w polu. Było również okazją do wspólnych, rodzinnych czy sąsiedzkich spotkań połączonych ze śpiewem, tańcami czy wspólnym muzykowaniem.
Ten artykuł ma 6 stron:
Dla kogo kiszonki?
Codzienne jedzenie kiszonych produktów wzmacnia odporność. Usuwają one z organizmu wolne rodniki, które sprzyjają procesom starzenia się organizmu, czy zwiększają ryzyko wystąpienia miażdżycy. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, kiszonki są w szczególności polecane osobom żyjącym w ciągłym stresie, palaczom, seniorom, kobietom stosującym środki antykoncepcyjne, a także tym karmiącym piersią.
Należy jednak pamiętać, że kiszone produkty nie będą służyć każdemu – ze względu na wysoką zawartość sodu, nie są polecane osobom mającym problemy z układem krążenia lub z podwyższonym ciśnieniem krwi.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze