Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść
PAULINA BANAŚKIEWICZ-SURMA • dawno temu • 1 komentarzTo owoc, który należy do rodziny cytrusów. Wyróżnia się spośród nich rozmiarem - jest największy. Nazywa się go też pomarańczą olbrzymią, wyglądem przypomina grejpfruta. Może ważyć nawet 2 kilogramy, a jego średnica osiągnąć 25 cm. Jakie są właściwości pomelo? Cechą charakterystyczną pomelo jest wysoka zawartość witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C. Dzięki tym składnikom ma pozytywny wpływ na zdrowie.
Pomelo owoc, pomelo — właściwości
W porównaniu do grejpfruta miąższ pomelo jest bardziej słodki, ale mniej soczysty. Może on mieć kolor biały, pomarańczowy albo czerwony — co jest uzależnione od odmiany. Najbardziej wartościowy dla zdrowia jest ten pierwszy (najczęściej spotykany w sklepach). Ma słodki smak i jest soczysty. Pomelo może mieć żółtą, żółto-zieloną, a nawet pomarańczową skórkę. Zielone pomelo nie oznacza, że owoc jest niedojrzały albo niezdatny do spożycia. Niektóre rodzaje mają skórę w tym kolorze, a ich miąższ jest czerwony i słodki.
W Polsce pomelo nie jest owocem trudno dostępnym. Możemy go nabyć w supermarketach, a nawet popularnych dyskontach. Warto wiedzieć, że najlepsze (najsmaczniejsze) owoce to te najcięższe (zawierają najwięcej soku). Przed zakupem warto więc je zważyć. Co ważne, nieobrane pomelo możemy przechowywać w lodówce nawet 3 miesiące.
Pomelo wzmacnia odporność i reguluje ciśnienie krwi
Ze względu na obecność witaminy C owoc ten ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy, wspomaga leczenie przeziębienia, zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań. W 100 g pomelo znajduje się ok. 60 mg tego składnika. To więcej niż w przypadku cytryny, którą uważa się za najlepsze źródło tej witaminy. Oznacza to, że już 1/6 pomelo (średnia waga wynosi 600 g) pokrywa prawie w 100 proc. dzienne zapotrzebowanie (ok. 70 mg) na ten cenny składnik.
Pomelo jest też źródłem potasu. W 100 g owocu znajduje się 216 mg tego pierwiastka (prawie tyle samo co w pomidorach). Minerał ten odgrywa bardzo ważną rolę w organizmie: reguluje ciśnienie krwi i rytm serca.
Co więcej, pomelo przeciwdziała miażdżycy. Obecne w jego skórce i miąższu pektyny hamują tempo odkładania się tłuszczów w tętnicach. Ponadto jest odpowiedzialne za zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej.
Pomelo pomaga schudnąć, ma niski IG
Owoc ten powinny włączyć do swojego jadłospisu osoby na diecie odchudzającej. Pektyny, błonnik obecny w miąższu i błonach międzykomórkowych pomelo, szybko i skutecznie wypełniają żołądek (warto po niego sięgać przed posiłkiem — dzięki temu zjemy mniejszą porcję). Ponadto podnoszą wrażenie sytości.
Na dodatek ten owoc cytrusowy nie jest kaloryczny. Porcja 100 g dostarcza tylko 38 kcal. Co więcej, w nie odnajdziemy w nim ani grama tłuszczu.
Pomelo zawiera enzymy, które zmniejszają wchłanianie skrobi z pożywienia. Ograniczają też ilość cukru, jaka przedostaje się do krwi po zjedzonym posiłku. Jest to owoc o niskim indeksie glikemicznym (30). Oznacza to, że mogą go jeść osoby chorujące na cukrzycę.
Pomelo w ciąży
Owoc ten mogą jeść kobiety w ciąży. Wcześniej powinny bardzo dokładnie go umyć, a potem obrać ze skórki (usuwamy też gorzkie błony międzysegmentowe i pestki, które są niejadalne). Dzięki temu unikną przedostania się do organizmu chemikaliów, którymi owoce cytrusowe nierzadko są spryskiwane. Można je jeść na surowo albo przygotować z nich sok.
Dlaczego kobiety brzemienne powinny jeść pomelo? Na początku ciąży naczynia krwionośne tracą elastyczność. W efekcie krew krąży wolniej, a ciśnienie się obniża. Pomelo temu zapobiega, a dzieje się tak dzięki obecnym w jego składzie: witaminie C i potasowi. Tętnice i żyły pozostają elastyczne, nie występują wahania ciśnienia krwi.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze