Dlaczego warto jeść pomidory każdego dnia?
ALEKSANDRA MIŁOSZ • dawno temuCzerwone, żółte, podłużne, okrągłe, malinowe, bawole serca... Wśród odmian pomidorów każdy znajdzie coś dla siebie. I słusznie, bo pomidory to bogate źródło witamin i składników mineralnych, dzięki którym nasz organizm pracuje prawidłowo. Jednak kanapka z pomidorem zjedzona od czasu do czasu to stanowczo za mało, by móc w pełni cieszyć się ich wartościami odżywczymi. Przekonamy cię, że warto jeść pomidory każdego dnia, do woli!
Pomidory to bogate źródło witamin i składników mineralnych, dzięki którym nasz organizm pracuje prawidłowo (123rf)
Ten artykuł ma 5 stron:
Zawierają silne przeciwutleniacze
Jeśli mowa o właściwościach pomidorów, zawsze na pierwszym miejscu pojawia się likopen. To substancja zaliczana do grupy karotenoidów o silnych właściwościach przeciwutleniających. Co to oznacza w praktyce? To, że codzienne jedzenie pomidorów ustrzeże cię przed rozwojem wirusów i bakterii w twoim organizmie, a co za tym idzie, powstrzyma rozwój infekcji.
Żeby cieszyć się jeszcze większym działaniem likopenu, warto poddać pomidory obróbce termicznej. Przygotowanie z nich sosu, ketchupu, passaty czy soku pomidorowego zwiększy siłę przeciwutleniaczy. Jeden plasterek surowego pomidora zawiera 515 µg likopenu, a 2 łyżki passaty aż 13,8 tys. µg. Pamiętaj jednak, aby wybierać pomidory o jak najbardziej intensywnym czerwonym kolorze.
Zobacz też: Soki pomidorowe
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze