Prosty Fitness [Lekcja 35] Bez pieczywa i bez płatków da się żyć

Okej, okej, okej rozumiem, że ten tydzień jest dość mocny pod względem treści jaką Ci przekazuję. Na Twojej twarzy albo widnieje przerażenie, albo z łatwością przetrawiłeś wiedzę. Dzisiaj moje słowa kierują do przerażonej miny.


Wszystkie zdjęcia posiłków, lekcje i nawyki znajdziesz na stronie Prostego Fitnessu. Jeżeli nie wiesz czym jest Prosty Fitness to zapraszam Cię na stronę gdzie dowiesz się wszystkich szczegółów.
1. Bez płatków? bez pieczywa?
To co ja mam jeść na śniadanie?
Takie pytanie pada bardzo często w moją stronę.
No bo tak pieczywa nie możesz, płatków nie możesz, makaronu nie możesz, ciastek zbożowych nie możesz, rogalików nie możesz, drożdżówek nie możesz.

Co Ty masz bidoku jeść na to śniadanie?
Zacznę od chleba bo on króluje na naszych talerzach zwłaszcza rano.
Do jego produkcji nie musimy używać tradycyjnej mąki. Jeżeli zależy Ci na pieczywie to użyj mąki migdałowej, sody oczyszczonej, soli, 4 jajek, łyżkę miodu, trochę cydru jabłkowego o i proszę mamy gotowy chleb. Cały przepis w następnej lekcji.
Idealnym rozwiązaniem na poranne śniadania są po prostu jaja, ale pod różną postacią.

Możemy z nich zrobić:
– tortille
– jajecznicę
– muffiny warzywne
– fritattę
– jajka na twardo, sadzone
Tak wiem spokojnie dam Ci przepisy.
2. Z pełnego ziarna.
Firma ze znaczkiem zboża w logo sprzedaje swoje płatki jako źródło cennego błonnika.
Każdy z nas wie, że błonnik to bardzo ważna rzecz i jak ktoś ma kłopot z wypróżnianiem to sięga po jakieś płateczki i sprawa załatwiona.
ALE,
błonnik zawarty w płatkach śniadaniowych zawiera fitazę- związek, który łączy się z minerałami, nie pozwala im się wchłonąć a my zaczynamy cierpieć na niedobory. Nikt też nie wspomniał o zawartym w zbożach glutenie i o tym, że błonnik z pełnego ziarna potrafi także niszczyć ściany jelit.

Podejrzewam, że taka reklama przynosiła by po prostu kiepskie przychody.
3. Pełne ziarno, to nie pełne zdrowie.
Błonnik z produktów pełnoziarnistych może być szkodliwy.
W badaniu wzięło udział 2033 mężczyzn z Wielkiej Brytanii, którzy byli niedawno po zawale. Jedna grupa spożywała produkty pełnoziarniste (z podwojoną porcją błonnika), druga grupa była grupą kontrolną.
Wyniki?
Liczba zgonów w przeciągu dwóch lat była wyższa o 22% w grupie z pełnym ziarnem.
4. Źródło cennego błonnika.
To skrobia oporna.
Nie jest ona trawiona przez nasz organizm. Jest rozkładana przez bakterie jelitowe, które wytwarzają z niej między innymi kwas masłowy.

Kwas masłowy między innymi:
– zapobiega otyłości
– poprawia profil krwi
– stabilizuje poziom cukru
– zapobiega rakowi okrężnicy
– łagodzi zaparcia
Okej, więc gdzie ta oporna skrobia?
niedojrzałe banany, gotowane i ostudzone białe i słodkie ziemniaki, mąka z manioku jadalnego (niestety słabo dostępny u nas)
5. Co powinieneś zjadać?
Nie musisz obawiać się, że dostarczysz za mało błonnika. Produkty które poznałeś do tej pory czyli warzywa, owoce i bezpieczne produkty skrobiowe zapewniają Ci jego właściwą ilość i w dodatku znacznie lepszą jakość (szczególnie słodkie ziemniaki, zielone warzywa liściaste, marchew, buraki, owoce i orzechy)
Co w kolejnej lekcji?
Przygotujmy wspólnie Twoje zdrowe śniadanie. Zdrowe w kontekście Prostego Fitnessu, a nie popularnych reklam śniadaniowych.
Dzisiejsze podsumowanie:
1. Przez najbliższe 2 tygodnie dobierasz właściwą porcję węglowodanów.
2. Daj już spokój z tym pieczywem.
3. Spożywaj poznane do tej pory produkty, aby zapewnić najlepsze źródło błonnika.
4. Nie daj się oszukać reklamodawcą.
Do jutra,
Twój osobisty trener Tomek

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze