8 jesiennych produktów spożywczych, dzięki którym schudniesz
SYLWIA STACHURA • dawno temuCzy słodkie gruszki pomagają schudnąć? Owszem, zawierają sporo fruktozy, która nadaje im słodki smak, ale mają niski indeks glikemiczny. Co to oznacza? Po zjedzeniu gruszki na drugie śniadanie poziom cukru nie podnosi się gwałtownie, ale przez dłuższy czas utrzymuje na stabilnym poziomie. Dzięki temu masz energię i nie robisz się szybko głodny.
Ten artykuł ma 4 strony:
Dynia
Królowa jesiennych warzyw z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Nic dziwnego – dynia jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. Dostarcza witaminy A, C oraz E, a także minerałów – cynku, potasu, fosforu i wapnia.
Jeśli próbujesz schudnąć, jesienią powinieneś jak najczęściej sięgać po dania na bazie pomarańczowej dyni. Ma bardzo mało kalorii (ok. 30 kcal w 100 g), dużo błonnika i można z niej przygotować wiele różnych dań. Sprawdzi się w dietetycznych deserach, zupach i warzywnych zapiekankach.
Żurawina
Intensywnie czerwone owoce żurawiny mają cierpko-kwaśny smak i są idealne dla osób na diecie. O tym, że dobrze wpływają na zdrowie dróg moczowych, nikogo nie trzeba przekonywać. Warto jednak wiedzieć, że te niezwykłe owoce mają też inne właściwości.
Zawartość witamin, minerałów, antyoksydantów oraz błonnika sprawia, że żurawina oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji. A to z kolei ułatwia proces odchudzania. Znajduje się w niej również kwas ursolowy, który przyspiesza spalanie kalorii i pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej. Udowodnili to naukowcy z Uniwersytetu Iowa w USA. Wykazali również, że dzięki temu kwasowi zwiększa się ilość brązowego tłuszczu, który pomaga w utrzymaniu stałej wagi.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze