Jak wzmocnić smak potraw bez soli?
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuGdy nadmiernie używamy soli do kanapek, zup i saÅ‚atek, z czasem nasze kubki smakowe nie odczuwajÄ… jej tak mocno, jak kiedyÅ›. W rezultacie solimy jeszcze wiÄ™cej, a to z kolei ma negatywne skutki dla naszego organizmu. Nadmiar soli w diecie zwiÄ™ksza ryzyko nadwagi i nadciÅ›nienia. Wiemy, że rezygnacja z biaÅ‚ych krysztaÅ‚ków może być trudna. Wszystkie potrawy bÄ™dÄ… nam siÄ™ przecież wydawać bez smaku. Na szczęście sÄ… na to sposoby. Poznaj naturalne alternatywy dla soli.
Ten artykuł ma 4 strony:
Postaw na zioła
Zamiast soli, wybierz zioła, które dodadzą potrawom intensywnego aromatu. Do zup polecamy lubczyk i kminek, a do mięs – estragon, majeranek bądź tymianek.
Zioła wraz z oliwą stosuj do nacierania mięsa. Pozostawione na kilka godzin w marynacie nie tylko nabierze smaku, ale i kruchości. W kuchni nie może zabraknąć również świeżych gałązek kolendry, koperku czy pietruszki.
Jeżeli lubisz poeksperymentować w kuchni, wybrane przez siebie zioła połącz ze sobą w moździerzu. Taka mieszanka nada twoim daniom wyrazistości. Dzięki temu szybko zapomnisz o soli, z którą do tej pory nie mogłeś się rozstać.
Jakie inne zalety niesie ze sobą stosowanie ziół? Pomogą w trawieniu, niwelują wzdęcia i odkwaszają organizmu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze