Jakie właściwości ma bób?
MAGDALENA PIETRAS • dawno temu • 1 komentarzBób to popularne warzywo strączkowe. Nie bez przyczyny gości na wielu stołach. Jest smaczne, sycące, a przede wszystkim zawiera cenne składniki odżywcze – takie jak białko, żelazo czy kwas foliowy. Wpływa korzystnie na układ nerwowy i pokarmowy. Chroni przed anemią i rakiem szyjki macicy.
Ten artykuł ma 7 stron:
Istnieją również przeciwwskazania do spożywania bobu. Na szczęście jest ich znacznie mniej niż zalet.
PRZECIWWSKAZANIA DO SPOŻYWANIA BOBU | |
---|---|
SKŁADNIK |
DZIAŁANIE |
Związki purynowe |
Przyczyniają się do powstania kamieni w nerkach. |
Oligosacharydy |
Powodują wzdęcia. |
Na kolejnych stronach znajdziecie bardzo apetyczne propozycje wykorzystania bobu w kuchni.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze