Czy chleb jest zdrowy? Dowiedz się, czy warto jeść chleb
SYLWIA STACHURA • dawno temu • 1 komentarz30 lat temu wybór produktów spożywczych w sklepach byÅ‚ ograniczony, dlatego pieczywo byÅ‚o podstawÄ… odżywiania. Teraz ulegÅ‚o to zmianie. Zmniejszenie popytu na pieczywo może też wynikać z przeÅ›wiadczenia, że chleb tuczy i nie dostarcza cennych skÅ‚adników. Czy tak jest w rzeczywistoÅ›ci? Dietetyk Anna Brinken w rozmowie z portalem WP fitness obala popularne mity o chlebie i podpowiada, jakie pieczywo wybierać. Czy chleb jest zdrowy? Odpowiadamy.
Ten artykuł ma 6 stron:
Czy pieczywo jest zdrowe?
Chleb zawiera cenne skÅ‚adniki, takie jak wÄ™glowodany zÅ‚ożone, bÅ‚onnik, mineraÅ‚y i witaminy. WÄ™glowodany dostarczajÄ… niezbÄ™dnej energii dla organizmu, a bÅ‚onnik daje uczucie sytoÅ›ci, która utrzymuje siÄ™ przez nastÄ™pne 3–4 godziny.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść chleb Ezechiela?
Zdrowy chleb to taki, który został wykonany z mąki sitkowej (typ 1400), graham (typ 1850), razowej (typ 2000) lub z pełnego przemiału (typ 3000). Taki bochenek ma wysoką wartość odżywczą i dostarcza odpowiedniej ilości błonnika niezbędnego do prawidłowej pracy układu pokarmowego. Jeśli więc pytacie, czy chleb graham jest zdrowy, odpowiedź brzmi "tak".
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze