Odmiany śliwek i ich zastosowanie

... , marynaty i sosy. Śliwki nie tylko poprawiają smak potraw, ale także posiadają wiele cennych dla zdrowia właściwości – regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, są źródłem wielu witamin i błonnika. Dowiedz się, które odmiany są ...

dawno temu

Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie

... Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje witamin, soli mineralnych oraz odpowiednich składników odżywczych. Ich doskonałym źródłem są warzywa, które powinny znaleźć się w zróżnicowanym, codziennym jadłospisie. Jednak nie po ...

dawno temu

Herbata owsiana - sposób przygotowania. Herbata z owsa - właściwości

... Płatki owsiane to źródło witamin, minerałów i błonnika. Stanowią podstawę sycącego śniadania - owsianki. Możemy je też wykorzystać do przygotowania herbaty o prozdrowotnych właściwościach. Sprawdź, jaki wpływ ten owsiany napój ma na organizm. ...

dawno temu

Ser żółty - samo zdrowie

... Nie wykluczaj żółtych serów ze swojego menu. Jest doskonałym źródłem białka, chroni przed miażdżycą, sprzyja utracie masy ciała i zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy. Znajdziesz w nich wapń, witaminę A, cynk, fosfor, ryboflawinę oraz witaminę ...

dawno temu

Nagrała swoje plecy w lustrze. "To jest sztuka"

... "Wieczorna kontrola po wczorajszym reefed day (dzień, w którym zwiększa się spożywaną ilości węglowodanów - przyp. red.)" - napisała Anastazja Biedka obok najnowszego nagrania na Instagramie. Polska ...

7 miesięcy temu

Dieta kapuściana – na czym polega?

... w błonnik, składniki mineralne i witaminę C. Dzięki tej kuracji odchudzającej w ciągu 7 dni możemy odnotować spadek wagi nawet o 8 kilogramów. Dieta prezydencka powinna być stosowana z umiarem, ponieważ jest uboga w węglowodany, białko, wapń i ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Dieta wegańska a sport i aktywność fizyczna

... pszczelego. Weganie komponują swoje posiłki wyłącznie z produktów pochodzenia roślinnego – wykorzystują w nich bardzo dużo warzyw i owoców, sięgają po roślinne tłuszcze oraz wartościowe źródła węglowodanów ... osób aktywnych i nie tylko. To one ...

dawno temu

Sposoby na podniesienie efektywności treningu o 500%

... Jak podnieść efektywność treningu? Zdaniem ekspertów żywieniowych w tym celu należy m.in. biegać na czczo, przed treningiem siłowym zjeść posiłek bogaty w węglowodany, a po nim białkowy ...

dawno temu

Charakterystyka dobrej jakości gainera

... Gainer to odżywka dla sportowców, w której skład wchodzą węglowodany i białka, z przewagą tych pierwszych. Stosują ją osoby uprawiające sporty siłowe oraz te, których celem jest przybranie na wadze ...

dawno temu

Techniki gotowania

... Gotowanie jest sztuką kulinarną, która związana jest z przygotowaniem potraw. Kuchnie świata różnią się od siebie - nie tylko pod względem źródła pożywienia, ale też i tradycji. Aby umiejętnie ...

dawno temu

Mity żywieniowe, w które wierzą nawet dietetycy

... Zainteresowanie zdrowym odżywianiem nadal trwa. Wiele źródeł jest jednak niesprawdzonych, dlatego ciągle spotkać się można z dużą ilością mitów. Niektóre z nich, takie jak np. negatywny wpływ ...

dawno temu

Sok z arbuza nie tylko dla dzieci. Jakie ma właściwości?

... za słodkim i soczystym owocem. I dobrze - arbuz dostarcza maluchom wielu cennych witamin. Poza tym jest źródłem związków mineralnych, których niedobór to częsty problem u dzieci, zwłaszcza latem. Deficyty można uzupełnić serwując im porcję ...

dawno temu

Wartość żywieniowa orzechów - czy warto je jeść?

... Zdecydowanie tak ! Od dawna znane są szczególne właściwości orzechów a także ich wysoka wartość żywieniowa. Orzechy stanowią bardzo dobre źródło witamin i składników mineralnych i błonnika ... , cukrzycy typu 2. Idealnie uzupełniają codzienną ...

dawno temu

Właściwości cykorii. Cykoria - dlaczego warto jeść?

... nad innymi jest to, że smakuje pysznie nie tylko na surowo, ale także w wersji smażonej i pieczonej. Co jednak ważniejsze, jest bogatym źródłem wielu witamin i składników odżywczych, których działanie na nasz organizm jest już znane od setek ...

dawno temu

Zielone warzywa - dlaczego warto je jeść?

... barwę, dostarczają również magnezu, kwasu foliowego, potasu oraz witaminy C. Najbogatszym źródłem chlorofilu są młode warzywa liściaste. Przypisuje się mu korzystne działanie w łagodzeniu stanów ... , do potraw zawierających szczawiany dodawaj ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Catering dietetyczny dla początkujących sportowców – na co zwrócić uwagę przed wyborem diety?

... sportowca potrzebuje go w trakcie regeneracji po wysiłku i do rozbudowy tkanki mięśniowej. Źródłami białka w diecie mogą być produkty zwierzęce, np. mięso, ryby, nabiał i jaja. Proteiny mogą też być dostarczane ze źródeł roślinnych, np. nasion ...

7 miesięcy temu

Kasza - wartości odżywcze. Jaka jest wartość odżywcza kasz?

... ), jest bogata w węglowodany – 77 gramów w 100 gramach ugotowanej kaszy manny, co niemal w zupełności pokrywa dzienne zapotrzebowanie na węglowodany, jest lekkostrawna. Kasza kukurydziana jest źródłem witaminy E ... , zawiera dobre tłuszcze – ...

dawno temu

Właściwości orzechów makadamia

... orzechów na świecie. To źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin, związków mineralnych i antyoksydantów. Wystarczy zjeść kilka, aby dostarczyć sobie porcję prozdrowotnych składników. Jakie właściwości mają orzechy makadamia? ...

dawno temu

Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jadł jajka? (WIDEO)

... Jaja to źródło ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Zaleca się, by każdy z nas spożywał przynajmniej dwa jaja w tygodniu. A czy można jeść jajka codziennie? Jak zareaguje na to organizm ...

+ Pokaż więcej