Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 - ich rola i znaczenie w organizmie człowieka

... Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, oprócz witamin i składników mineralnych są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bardzo istotne jest zachowanie odpowiedniej równowagi pomiędzy kwasami omega-3 a kawasami omega-6. ... utrzymujący ...

dawno temu

Omlet z płatkami owsianymi - przepisy. Ten posiłek to bogactwo witaminy B i magnezu

... wielu odżywczych składników, takich jak: witamina B, magnez i fosfor. Omlet z płatkami owsianymi - przepisy znajdziecie poniżej. ...

dawno temu

3 niskokaloryczne witaminowe koktajle Ewy Chodakowskiej

... albo jako podwieczorek. Zaspokoją głód i dostarczą błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Ewa Chodakowska na swoim profilu w serwisie społecznościowym zachęca do ich spożycia w następujący sposób ... witaminy A (co objawia się ...

dawno temu

Niezwykła moc owoców jagodowych

... Owoce to bardzo ważny element w diecie każdego człowieka – poza dostarczeniem cennych witamin oraz składników mineralnych stanowią także urozmaicenie codziennego jadłospisu. Mogą służyć jako zdrowy ... Szczególnie cenną, pod względem odżywczym, ...

dawno temu

Właściwości jajek

... Jajka to jedne z najlepszych źródeł białka - podstawowego budulca komórek. Dostarczają witamin oraz związków mineralnych, dlatego warto jeść je regularnie. ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

Pyszne źródła magnezu

... W ostatnich latach świadomość na temat roli witamin i minerałów w codziennej diecie znacznie wzrosła, jednak wciąż wiele osób nie zdaje sobie sprawy z kluczowej roli, jaką dla naszego zdrowia ... z witaminami z grupy B wielostronnie wpływa na ...

4 miesiące temu

Zalety jajek

... Jajka to produkt spożywczy, który osoby zdrowe mogą jeść (z umiarem) bez obaw. Są bogate w witaminy i minerały, zawierają dobre kwasy tłuszczowe. Jedynie pacjenci z podwyższonym poziomem cholesterolu ...

dawno temu

Co się stanie, jeśli codziennie będziesz jadł jajka? (WIDEO)

... Jaja to źródło ważnych dla zdrowia witamin i minerałów. Zaleca się, by każdy z nas spożywał przynajmniej dwa jaja w tygodniu. A czy można jeść jajka codziennie? Jak zareaguje na to organizm ...

dawno temu

Słonecznik (pestki) – właściwości

... Pestki słonecznika są bogate w różnorodne witaminy i minerały oraz kwasy tłuszczowe. Najbardziej znane są z wysokiej zawartości witaminy E, która jest nazywana witaminą płodności gdyż ma wpływ ... 1. Pestki słonecznika, właściwości – witaminy W ...

dawno temu

Dieta na odporność - czyli fakty i mity o jedzeniu, które zwalcza przeziębienie

... . Ale czy witamina C faktycznie leczy przeziębienie? A może uratuje Cię czosnek i syrop z cebuli? Czytaj dalej, a dowiesz się, czego warto spróbować, a co jest tylko mitem. ... i fruktozy, znajdziemy w nim także małe ilości białka, enzymów, ...

dawno temu

Odpowiednia dieta odmładza skórę. Codziennie spożywanie rzeżuchy może zredukować zmarszczki nawet o 40 proc.

... również takie produkty, jak awokado, imbir, goździki, pestki słonecznika, dyni oraz rośliny kolorowe, czyli jagody, maliny, borówki. ... antyoksydanty z polskich produktów to mielone goździki, cynamon, kurkuma, ale również bardzo ...

dawno temu

9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza

... Zapoznaj się z listą najzdrowszych ryb i owców morza. Są pyszne i pełne witamin! ... Krab Kraby to smaczne skorupiaki, które są bogatym źródłem składników odżywczych. Zawierają białko, potas i magnez, a ponadto witaminy B12 i C. Ich wartość ...

dawno temu

Pestki moreli gorzkiej – sprzymierzeniec w walce z nowotworami

... Pestki moreli gorzkiej są bogatym źródłem licznych witamin. Zawierają witaminę B17, B6, B1, minerały oraz niezbędne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe. ... Zawierają amigdalinę zwaną też witaminą B17, która jest odpowiedzialna za ich gorzki ...

dawno temu

Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej

... po zimie skóry. Dodatkowo witaminy z grupy B korzystnie wpłyną na poprawę Twojej koncentracji. A dzięki sporej ilości żelaza wzmocnisz cały swój organizm zapobiegając powszechnej anemii. ... do gotującej się kaszy). 424 Po zdjęciu rondelka z ...

dawno temu

Sałatka z fasolką mung

... Fasolka mung to wyjątkowe źródło białka, błonnika, soli mineralnych i witamin z grupy B. Do tego jest pysznym uzupełnieniem codziennego jadłospisu. ... alternatyw do mięsa - najlepiej smacznych i łatwych do przygotowania, a jednocześnie ...

dawno temu

Dlaczego warto jeść kiełki na diecie?

... Są niezwykle proste w hodowli, a do tego pełne witamin i minerałów. Stanowią doskonałe uzupełnienie codziennych posiłków. Dlaczego warto jeść kiełki na diecie? Odpowiedź znajdziesz poniżej. ... Kiełki, bo o nich mowa, zyskują coraz większe grono ...

dawno temu

Dieta, która wspomoże Twój zmęczony zimą organizm – dieta na tzw. przesilenie wiosenne

... pod kocykiem i czytamy ulubioną książkę lub oglądamy pasjonujący nas film. W ten sposób organizm gromadzi nadmiar spożytej energii w postaci tkanki tłuszczowej i powoli wyczerpują mu się zasoby witamin ... g jarmużu to około 30 kcal Borówki ...

dawno temu

Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść

... , a jego średnica osiągnąć 25 cm. Jakie są właściwości pomelo? Cechą charakterystyczną pomelo jest wysoka zawartość witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy C. Dzięki tym składnikom ma pozytywny wpływ na zdrowie. ... zważyć. Co ważne, nieobrane ...

dawno temu

Jak wykorzystać cytrynę, by się odchudzić? Cytryna na odchudzanie

... Z czego słynie cytryna? Jest doskonałym źródłem witaminy C - 53 mg/100 g. Zawiera także antyoksydanty, beta-karoten, witaminy z grupy B i E. Bogata jest w minerały takie jak: potas, magnez, sód ... zawiera także garbniki, alkaloidy, aminokwasy, ...

dawno temu

Dieta na trądzik - jadłospis. Przykładowe dania na trądzik

... Dieta antytrądzikowa powinna być bogata w witaminy i pierwiastki mineralne, których właściwości działają zapobiegawczo i łagodząco na rozwój problemu. Muszą się w niej znaleźć produkty będące źródłem ... witaminy A, B6, E, selenu, krzemu, cynku ...

dawno temu

Sok z marchwi – pij na zdrowie!

... To jeden z najzdrowszych soków – w dodatku jest pyszny i można go łączyć na wiele sposobów z innymi warzywami lub ulubionymi owocami. Marchew to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B (w tym kwasu ... foliowego), witamin H, E, PP, K i oczywiście ...

dawno temu

Rola magnezu w organizmie

... Jakie jest zadanie magnezu? Przede wszystkim bardzo ważna jest właściwa dieta, czyli większa ilość produktów z zawartością witaminy D i wapnia. Są to pierwiastki, które w połączeniu z magnezem ...

dawno temu

Najzdrowsze zupy świata - jaka jest najzdrowsza zupa?

... Czy zupy są zdrowe? To oczywiste. Są lekkie, rozgrzewające i zdrowe - nie powinniśmy rezygnować z zup w codziennym menu. Dostarczają witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika. Odpowiednio przygotowane nie zawierają zbyt wielu kalorii, a przy ...

dawno temu

Sól morska, pieprz czarny i cytryna - właściwości mikstury

... Jeśli myślisz, że czarny pieprz i sól morska to zwykłe kuchenne przyprawy – jesteś w błędzie. Dodaj do nich bogactwo witaminy C, jakie skrywa w sobie cytryna, a przekonasz się, jakie właściwości ma ta mieszanka. Stosować ją można aż na sześć ...

+ Pokaż więcej