Kiszonki i ich właściwości zdrowotne
KATARZYNA KRUPKA • dawno temuTradycja kiszenia jest w Polsce bardzo długa. Początkowo kiszono głównie kapustę – zwłaszcza na wsi. Najczęściej odbywało się to na zakończenie prac w polu. Było również okazją do wspólnych, rodzinnych czy sąsiedzkich spotkań połączonych ze śpiewem, tańcami czy wspólnym muzykowaniem.
Ten artykuł ma 6 stron:
Niska kaloryczność
Nie od wczoraj wiadomo, że zdrowe jelita są kluczem do dobrego, ogólnego stanu zdrowia. Sfermentowane produkty posiadają mnóstwo bakterii mlekowych, które wpływają dobroczynnie na ich prawidłowe funkcjonowanie – poprawiają wchłanianie i trawienie. Chronią przed rozwojem bakterii gnilnych oraz zmniejszają poziom złego cholesterolu. Warto pamiętać, że w procesie fermentacji spada zawartość cukru, a zwiększa się ilość wody – dzięki temu warzywa i owoce tracą kalorie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze