Tych warzyw nie powinieneś jeść w zimie
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temu • 3 komentarzeDo prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje witamin, soli mineralnych oraz odpowiednich składników odżywczych. Ich doskonałym źródłem są warzywa, które powinny znaleźć się w zróżnicowanym, codziennym jadłospisie. Jednak nie po wszystkie warto sięgać o tej porze roku.
Ten artykuł ma 6 stron:
Szparagi
Chociaż szparagi są dostępne przez cały rok, najlepsze dostaniesz wiosną – kiedy ich włókna są mocne i smaczne. Zimą najczęściej są sprowadzane z Hiszpanii – różnią się od tych wiosennych smakiem, zapachem, a także konsystencją – są bardzo wiotkie, a ich włókna twarde.
– Im więcej czasu mija między zbiorem a dostarczeniem produktu na talerz, tym mniej składników odżywczych znajdziesz w szparagach – mówi Elizabeth Somer, ekspert w dziedzinie żywienia, badaczka, autorka książki "Wpływ jedzenia na nastrój". W zimie przerzuć się na brukselkę, która jest dostępna właśnie w okresie jesienno-zimowym. To niedocenione warzywo wykazuje działania antynowotworowe, wzmacnia układ odpornościowy oraz kości.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze