9 najzdrowszych na świecie ryb i owoców morza
REDAKCJA WP FITNESS • dawno temuZapoznaj się z listą najzdrowszych ryb i owców morza. Są pyszne i pełne witamin!
Ten artykuł ma 6 stron:
Ryby na zdrowie
Przynajmniej raz w tygodniu powinniśmy jeść ryby. Najbardziej polecane są:
- Łosoś — to ryba przyjazna naszemu sercu, która dostarcza sporej ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Warto zauważyć, że okazy większe i starsze mogą zawierać sporą ilość rtęci.
- Pstrąg — to ryba, którą możemy spotkać zarówno w wodach słodkich, jak i słonych. Przoduje on, jeśli chodzi o zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 wśród innych ryb. Dodatkowo jest bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D i E) oraz selenu i jodu. 100 g ryby to tylko 116 kcal. Nie pozostaje więc nic innego, jak życzyć jego miłośnikom: „Smacznego”.
- Tuńczyk - Wśród tuńczyków najzdrowszy jest tuńczyk biały (inna nazwa – albakora; USA i Kolumbia Brytyjska) ze względu na niską zawartość rtęci. Jest bogatym źródłem chudego białka, witaminy B12, D, wapnia oraz żelaza. Kobiety w ciąży powinny ograniczać się do świeżych filetów z tuńczyka.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze