Bananowe „sushi” – śniadanie, które przygotujesz w 10 minut
KORNELIA RAMUSIEWICZ • dawno temu • 6 komentarzy„Sushi” z kaszą jaglaną zamiast ryżu, to propozycja na odżywcze śniadanie, ale także na szybką przekąskę w ciągu dnia. Przygotowanie dania jest bardzo proste i zajmie nam kilka minut. Skusisz się na bananowe sushi?
Głównymi składnikami naszego „sushi” będzie banan oraz kasza jaglana, którą ugotujesz w niewielkiej ilości mleka.
Ta dietetyczna przekąska, to bogactwo witamin i składników mineralnych, zatem jest nie tylko pożywna, ale i zdrowa. Banan, to nieocenione źródło potasu i magnezu. Jest lekkostrawny – ze względu na skropię oporną, która nie jest trawiona do glukozy, rozkłada się już w jelitach, gdzie ulega fermentacji. Dzięki temu banan zapewnia uczucie sytości na długi czas.
Z kolei kasza jaglana nie zawiera glutenu, ponadto odkwasza i rozgrzewa organizm, wzmacnia serce, a za sprawą bogactwa witamin z grupy B poprawia koncentrację i wygląd skóry.
Opłucz kaszę jaglaną i ugotuj ją w mleku, tak aż napęcznieje. Sparz rodzynki wrzątkiem i zblenduj z ostudzoną kaszą. Obierz banana i obtocz go w masie z kaszy jaglanej i rodzynek. Teraz tylko oprósz całość sezamem (jeśli go nie lubisz, wybierz wiórki kokosowe) i pokrój banana w plasterki jak sushi. Smacznego!
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze