Bananowe „sushi” – śniadanie, które przygotujesz w 10 minut
![Kornelia Ramusiewicz](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/kornelia-ramusiewicz-9e66cd8f9e9.jpg)
„Sushi” z kaszą jaglaną zamiast ryżu, to propozycja na odżywcze śniadanie, ale także na szybką przekąskę w ciągu dnia. Przygotowanie dania jest bardzo proste i zajmie nam kilka minut. Skusisz się na bananowe sushi?
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.fitness.wp.pl/55043596-l-eeb31fc727dbd772d24ba.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Głównymi składnikami naszego „sushi” będzie banan oraz kasza jaglana, którą ugotujesz w niewielkiej ilości mleka.
Ta dietetyczna przekąska, to bogactwo witamin i składników mineralnych, zatem jest nie tylko pożywna, ale i zdrowa. Banan, to nieocenione źródło potasu i magnezu. Jest lekkostrawny – ze względu na skropię oporną, która nie jest trawiona do glukozy, rozkłada się już w jelitach, gdzie ulega fermentacji. Dzięki temu banan zapewnia uczucie sytości na długi czas.
Z kolei kasza jaglana nie zawiera glutenu, ponadto odkwasza i rozgrzewa organizm, wzmacnia serce, a za sprawą bogactwa witamin z grupy B poprawia koncentrację i wygląd skóry.
Opłucz kaszę jaglaną i ugotuj ją w mleku, tak aż napęcznieje. Sparz rodzynki wrzątkiem i zblenduj z ostudzoną kaszą. Obierz banana i obtocz go w masie z kaszy jaglanej i rodzynek. Teraz tylko oprósz całość sezamem (jeśli go nie lubisz, wybierz wiórki kokosowe) i pokrój banana w plasterki jak sushi. Smacznego!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze