Dlaczego tyjemy?
... , aby schudnąć? Jest zgoła inaczej! Jedząc regularnie małe porcje, unikniesz nagłych skoków i spadków poziomu glukozy we krwi i tym samym wyeliminujesz jedną z częstszych przyczyn tycia. Sięganie po nadmiernie ...
... , aby schudnąć? Jest zgoła inaczej! Jedząc regularnie małe porcje, unikniesz nagłych skoków i spadków poziomu glukozy we krwi i tym samym wyeliminujesz jedną z częstszych przyczyn tycia. Sięganie po nadmiernie ...
... ciała. Dlaczego? Kiedy je przyjmujemy w nadmiarze z nieprawidłowych źródeł, na przykład w postaci żywności wysoko przetworzonej (a dodatkowo nie ćwiczymy), glukoza jest magazynowana w postaci materiału ...
... zużycia glukozy przez tkankę mózgową i zmniejszenia kurczliwości mięśnia sercowego i w efekcie pojawia się stałe zmęczenie, bóle głowy, osłabienie odporności, utrata apetytu, pogorszenie stanu skóry ...
... , zaowocuje to zaburzeniem poziomu glukozy i wyrzutami insuliny do krwi. W konsekwencji zjemy więcej, a posiłek odłoży się w organizmie w postaci zbędnej tkanki tłuszczowej. Zatem: nie zapominamy ...
... stężenia glukozy we krwi. Kapusta pekińska To źródło wapnia i żelaza. W dodatku kapusta pekińska ma zdolność do hamowania procesów, których następstwem są choroby serca. W badaniu przeprowadzonym ...
... z Uniwersytetu w Montrealu (Kanada) oraz Uniwersytetu w Jaunde (Kamerun) udowodnili, że wyciąg z orzechów nerkowca wpływa na wrażliwość tkanek na insulinę, stymulując wchłanianie glukozy ...
... gramów nasion chia zawiera 16,5 gramów pełnowartościowego białka i 34 gramy rozpuszczalnego błonnika regulującego trawienie i spowalniającego wchłanianie glukozy (co niemal w 100 proc. pokrywa dzienne ...
... odpowiednika, Twoją uwagę powinna zwrócić rosnąca w Polsce morwa biała o korzystnym wpływie na obniżanie stężenia glukozy we krwi. Podsumowując, superfoods to słabo zdefiniowana i prawnie ...
... . Maltodekstryna, syrop fruktozowy, syrop kukurydziany, glukoza, fruktoza - wszystko to oznacza niestety cukier w różnych formach. Warto również unikać produktów mających w składzie olej palmowy ...
... tłuszczowej, regulują poziom glukozy oraz wspierają leczenie chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Parkinsona lub Alzheimera. W pierwotnym założeniu dieta SIRT opiera się właśnie na aktywatorach ...
... ): strefa przemian o charakterze beztlenowym kwasomlekowym. Jest to zakres wysiłku o dużej intensywności, w którym następuje szybsza kumulacja kwasu mlekowego, a źródłem energii jest glukoza. Zwiększa ...
... o węglowodany, zaleca się jedzenie tych z niskim indeksem glikemicznym, ponieważ przy Hashimoto często występują zaburzenia homeostazy insuliny oraz glukozy. Istotne jest także spożywanie odpowiedniej ilości ...
... . W tabliczce ciemnej czekolady znajdziemy magnez, który postawi nas na nogi. Glukoza poprawi nam humor. Czego więcej możemy życzyć sobie o poranku? A o tym, że komosa ryżowa (quinoa) to samo zdrowie ...
... metaboliczną • przyspieszają spalanie tkanki tłuszczowej i stymulują wzrost mięśni • zapewniają więcej stabilnej energii (normują poziom glukozy we krwi) • dają poczucie sytości i normują poczucie głodu ...
... insulinowymi. Jego codzienne spożywanie nie tylko wyreguluje poziom glukozy we krwi, ale zwiększy także wrażliwość komórek ciała na insulinę, dlatego sprawdzi się nie tylko u cukrzyków, ale także u osób ...
... i ciecierzycy wpływa na obniżenie cholesterolu, a w nawiązaniu do walki z nadwagą przyśpiesza przemianę materii i obniża poziom glukozy we krwi. Dodatkowym szczegółem na który zwróciłam uwagę ale jakże ...
... do przekształcenia aminokwasów do glukozy, co z kolei może negatywnie wpłynąć na pracę wątroby oraz prowadzić do odkładania energii w postaci tkanki tłuszczowej - tłumaczy Limanowska ...
... . To normalna reakcja organizmu na pozbywanie się toksyn. Środa Zawsze po pobudce mierzę swój poziom glukozy we krwi. Po dwóch dniach restrykcyjnej diety ekranik wskazywał na magiczne 80, a nie 13 ...
... . Tak, z tymi wszystkimi schorzeniami łączy się zaniedbanie wątroby. Pomóc może regularne oczyszczanie. Wątroba bowiem reguluje poziom tłuszczów we krwi, oczyszcza ją, zmienia glukozę w cukier zapasowy ...
... lekceważąc sen, lekceważysz wszystkie procesy naprawcze i sprawną odbudowę organizmu. Ponadto brak snu ma wpływ na tolerancję glukozy, obniża twoja odporność, a co gorsza, podczas snu wydziela się jeden ...
... się syci. Ponadto spowalnia on proces trawienia cukrów (skoki poziomu glukozy we krwi po posiłkach są nieznaczne). Warto jeść jabłka wraz ze skórką (minerały i witaminy są skoncentrowane w niej i tuż ...
... i dietetyka. Do efektów ubocznych jej stosowania należy kamica nerkowa, wzrost poziomu lipidów w surowicy krwi, a także hipoglikemia (obniżenie poziomu glukozy), co absolutnie nie oznacza ...
... ci wody, organizm nie jest w stanie przetworzyć glikogenu w glukozę, czego skutkiem jest zwiększony apetyt, zwłaszcza na słodycze. Odwodnienie organizmu może cię więc skłonić do podjadania słodkich ...
... . To może chociaż elektrolity? Roztwór elektrolitowy sprzedawany w aptece jako "doustny płyn nawadniający" ma tylko ok. 13,5 glukozy / litr, co oznacza, że 2 litry takiego roztworu dostarczają ok ...