Te produkty zwiększają ryzyko nowotworu - co ograniczać, a czego unikać?

... na to naprawdę przekonujące dowody), a także nowotworów: nosogardzieli, płuc, przełyku, żołądka i trzustki (w tym przypadku dowody są nieco słabsze, wciąż jednak dosyć sugestywne). Mięso przetworzone ... zwiększa ryzyko nowotworu jelita grubego, ...

dawno temu

Prosty Fitness [Lekcja 14] Antyoksydanty

... zapalenie stawów, choroba Alzheimera, nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca, arterioskleroza, stwardnienie rozsiane, chroniczne stany zapalne trzustki i tarczycy, wrzody żołądka, astma itd. 2 ... . Kiedy liczba wolnych rodników jest zbyt ...

dawno temu

Czym jest tłuszcz trzewny i jak się go pozbyć?

... powstania różnych chorób. Posiadanie zbyt dużej ilości tkanki tłuszczonej podskórnej nie pozostaje oczywiście obojętne dla zdrowia, ponieważ jej nadmiar może prowadzić do wielu chorób takich jak cukrzyca typu ... 2 czy choroby serca, a także ...

dawno temu

Ćwiczenia sposobem na długie życie

... preferujące siedzący tryb życia. Co więcej, wysiłek fizyczny zmniejsza również ryzyko zachorowania na wiele ciężkich chorób, między innymi na raka. ... aktywności fizycznej nie tylko wpływa na długość naszego życia, ale również na jego jakość. ...

dawno temu

Co może zrobić dla twojego zdrowia utrata 5 kg?

... Jeśli jesteś bardziej narażony na rozwój tej choroby, odchudzanie jest jednym z dwóch sposobów zapobiegania lub opóźniania jej. 516 Drugim sposobem jest umiarkowane ćwiczenie - 30 minut przez 5 dni ... , kobiety: ≥45 mg/dl), co zmniejsza ryzyko ...

dawno temu

Brakuje ci energii? Być może spożywasz te produkty

... Dieta, którą prowadzimy ma decydujący wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Wiele produktów żywnościowych, przede wszystkim owoce i warzywa, kiełki i kasze, zawierają bogactwo witamin i składników mineralnych, które potrafią wyleczyć rożne ...

dawno temu

Produkty, które zmniejszają ochotę na słodycze

... Ograniczenie ilości spożywanego cukru ma same zalety. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i pobudza metabolizm. Niestety, wyeliminowanie białych, słodkich kryształków z diety ...

dawno temu

Czarny pieprz na odchudzanie. Jak stosować czarny pieprz na odchudzanie?

... Czarny pieprz to więcej niż kuchenna przyprawa. Badania potwierdzają, że jego działanie może skutecznie zwalczyć otyłość oraz związane z nią choroby. Zobacz, co warto wiedzieć o piperynie. Sprawdź, jak działa czarny pieprz na odchudzanie. ...

dawno temu

Nadzy crossfitowcy w kalendarzu kampanii BreastFit

... do systematycznego samobadania piersi celem wcześniejszego wykrycia raka, a mężczyzn — do wspierania swoich partnerek życiowych w chorobie, jak i motywowania do badań profilaktycznych. ...

dawno temu

Zdrowy napój z marchewki i spiruliny

... . Jak powszechnie wiadomo, jest on przyczyną rozwoju chorób układu naczyniowo-sercowego, które to z kolei odpowiadają za największą liczbę zgonów wśród Polaków na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat. ...

dawno temu

70 do 30 - czyli nowa recepta na utratę wagi. Na czym polega dieta 70 30?

... metabolizm spada. Jak ustrzec się przed powikłaniami tej choroby i co zrobić, aby skutecznie i bezpowrotnie wrócić do wymarzonej sylwetki? Podpowiada ekspert. ...

dawno temu

"Na przekór wszystkiemu". Ambitny cel polskiego mistrza. W 13 tygodni

... się jednak dopiero po zawodach. "Ostatnie miesiące to cięgle jakieś pasmo przeszkód. Jakieś choroby, kontuzje i drobne urazy (...) Po startach raczej na pewno czeka mnie operacja więc teraz motywacja ...

7 miesięcy temu

Cool down, czyli ćwiczenia wyciszające po treningu

... po wysiłku. Wielu z nas lekceważy ten etap - to błąd, ponieważ bez niego narażasz się na groźne urazy, a nawet choroby. Na czym polega cool down po treningu? ...

dawno temu

Przepisy na zdrowe desery bez cukru - dietetyczne desery bez cukru

... Uważa się, że cukier to biała śmierć. I rzeczywiście, ma dużo kalorii i pozbawiony jest składników odżywczych. Jego spożycie sprzyja otyłości, cukrzycy, chorobom serca, wątroby oraz niektórym ... ma ok 400 kcal) i bogaty w tłuszcze, na stałe ...

dawno temu

Cała prawda o słodzikach

... w słodzikach nie pobudzają trzustki do produkowania insuliny. Mogą być więc spożywane przez cukrzyków. Za korzystaniem ze słodzików przemawia również ich cena. W sklepach paczka zawierająca sto tabletek ... glikemiczny (IG) wynoszący 20. Wysoki ...

dawno temu

W takim stroju wyskoczyła na śnieg. "Zimno"

... nawet po niedawno przebytej chorobie. "Po co? Czy to zdrowe? Jeśli odporność jest osłabiona, morsowanie jest bardzo skuteczną metodą, by ją wzmocnić. Poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego ...

10 miesięcy temu

Genodieta - efekty

... Genodieta to dieta odchudzająca, a zarazem lecznicza. Pomaga osiągnąć prawidłową masę ciała i zmniejsza ryzyko rozwoju wielu chorób. Dieta genetyczna jest dopasowywana indywidualnie do każdego ...

dawno temu

Dlaczego warto pić mleko?

... kilogramów, ale ze względu na jego właściwości. Mleko jest bogate w witaminy i minerały. Należy pamiętać, aby nie spożywać go w nadmiarze, gdyż konsekwencją może być pogorszenie stanu zdrowia, na przykład rozwój chorób cywilizacyjnych. ...

dawno temu

Olej rzepakowy nową nadzieją w leczeniu otyłości

... Jak mówi profesor dietetyki Penny Kris-Etherton, tak zwany tłuszcz trzewny lub brzuszny zwiększa ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe, zespół metaboliczny i cukrzycę. Tymczasem tłuszcze ...

dawno temu

Gotujesz czy kupujesz? Jak sobie poradzić z brakiem czasu na gotowanie?

... Nie od dziś wiadomo, że głównym filarem dobrego zdrowia jest właściwe odżywianie. Już 2500 lat temu Hipokrates stwierdził, że „człowiek rodzi się zdrowy, a wszystkie choroby przychodzą do niego ... . W skrajnych przypadkach nawet połowa ...

dawno temu

Wartości odżywcze jajek

... ryzyko wystąpienia raka jelita grubego oraz chorób serca (jedzone w umiarze). Warto dodać, iż to bogate źródło składników odżywczych, na długi czas wywołuje uczucie sytości. ...

dawno temu

Północ kontra Południe, czyli pojedynek diety śródziemnomorskiej i nordyckiej

... W ostatnich latach dużo mówiło się o diecie śródziemnomorskiej, która obniża cholesterol i zmniejsza ryzyko wielu chorób. Od niedawna na ustach wszystkich jest jednak dieta nordycka – skandynawski ...

dawno temu

Czym charakteryzuje się skręcenie stawu?

... . Warto jednak umiejętnie je odróżnić od innych poważnych urazów i wiedzieć, jaką pomoc zastosować, by nie doprowadzić do poważniejszych chorób. ...

dawno temu

Oto dlaczego po zjedzeniu spaghetti możesz mieć kaca

... , takich jak ziemniaki, pieczywo, ryż i makaron. Działają one na nasz organizm tak jak słodzone napoje i jedzenie. Szybko uwalniają glukozę, przez co trzustka produkuje insulinę, czyli hormon pobudzający ... komórki do wchłaniania cukru i ...

+ Pokaż więcej