Grejpfrut - właściwości i rodzaje. Przepisy z grejpfruta

... Grejpfrut to obok pomarańczy oraz mandarynki ulubiony cytrus Polaków. Grejpfrut pojawia się w naszej diecie zazwyczaj wtedy, gdy walczymy z obniżoną odpornością. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego, jakie inne prozdrowotne właściwości ...

dawno temu

Ser halloumi - jakie są jego właściwości i zastosowanie?

... na zewnątrz i miękki w środku. To produkt uniwersalny, który można spożywać na słono i słodko (np. z miodem). Jest też popularną imprezową przekąską. Jakie są właściwości sera halloumi? Porcja ... do funkcjonowania mięśni, fosfor czy magnez. ...

dawno temu

Czerwona herbata - właściwości, odchudzanie, dieta

... Czarna, zielona, czerwona, biała. Aromatyzowana, z cytryną, sokiem malinowym, mlekiem. Słodka lub gorzka. Herbata jest od wieków jednym z ulubionych gorących napojów. Czerwona odmiana herbaty nie jest najchętniej wybierana. Dlaczego? Mało kto ...

dawno temu

Właściwości soku z natki pietruszki. Sok z pietruszki - na co pomaga?

... Pietruszka to doskonały dodatek do sałatek, koktajli i soków, ale też to coś więcej niż tylko ozdoba na talerzu. Natka wykazuje właściwości zdrowotne dla całego organizmu. Przeprowadzisz nią kurację ... oczyszczającą z toksyn, a także wyleczysz ...

dawno temu

Sól morska, pieprz czarny i cytryna - właściwości mikstury

... Jeśli myślisz, że czarny pieprz i sól morska to zwykłe kuchenne przyprawy – jesteś w błędzie. Dodaj do nich bogactwo witaminy C, jakie skrywa w sobie cytryna, a przekonasz się, jakie właściwości ma ta mieszanka. Stosować ją można aż na sześć ...

dawno temu

Żołędzie - właściwości zdrowotne żołędzi. Kawa z żołędzi - właściwości

... Żołędzie uchodzą za symbol siły i długowieczności. Cenimy ich korę, mającą właściwości przeciwzapalne, zapominając o owocach. Traktujemy je jak jesienną atrakcję, a tymczasem żołędzie kryją ... Żołędzie - właściwości W dzisiejszych czasach ...

dawno temu

Właściwości argininy

... wdrożyć suplementację argininą. Składnik ten przyjmują również intensywnie trenujący sportowcy. Ma on podnieść wytrzymałość organizmu i przyspieszyć czas regeneracji mięśni po treningu. Jakie właściwości wykazuje arginina? ...

dawno temu

Sok z cytryny - właściwości i zastosowanie. Dlaczego picie soku z cytryny pomaga?

... Właściwości cytryny są bardzo szerokie. Cytryny są nie tylko doskonałym źródłem witaminy C, ale także witaminy E, witamin z grupy B, potasu, magnezu, sodu, żelaza oraz beta-karotenu. Znajdziesz ... Sok z cytryny - właściwości i zastosowanie ...

dawno temu

Właściwości orzechów kola. Mogą zastąpić "małą czarną"

... tych składników na całym świecie orzechy kola stosowane są jako remedium na zmęczenie, nieświeży oddech, problemy z trawieniem, a nawet... kaca. Zobacz też: Najlepsze zamienniki kawy Właściwości ... kola poprawią też krążenie, a jedno z badań ...

dawno temu

Kwaśny smak w zdrowej diecie. Szczaw - właściwości. Zupa szczawiowa na diecie

... to 50-100 gramów w potrawie uzupełnionej o jajko, śmietanę, mleko, aby wyrównać straty wapnia. Właściwości szczawiu Szczaw to liściaste warzywo zielone, które jest bogate w: witaminy: C, A, z grupy ... właściwości prozdrowotne wykorzystywane od ...

dawno temu

Buraczana tęcza według przepisu Otylii Jędrzejczak

... Buraki należą do najzdrowszych warzyw. Niestety nie wszystkim odpowiada ich smak. Co zrobić w takiej sytuacji? Pyszny, tęczowy koktajl z dodatkiem cytrusów! Więcej przepisów na zdrowie znaleźć można na profilu Fundacji Otylii Jędrzejczak. ...

dawno temu

Właściwości przyprawy dyniowej. Poznaj 7 korzyści, jakie niesie dla twojego zdrowia

... w okresie jesienno-zimowym dosypywana jest niemal do wszystkiego, od ciast przez pieczywo, aż po kawę. Okazuje się, że nie tylko świetnie smakuje, ale też ma wiele prozdrowotnych właściwości. ... z kofeiną sprawi, że bez problemu przetrwasz ...

dawno temu

Właściwości gorzkiej czekolady

... Gorzka czekolada może stanowić składnik diety odchudzającej. Jest kaloryczna, dlatego należy spożywać ją z umiarem, jednak wykazuje szereg właściwości odchudzających: zmniejsza apetyt na potrawy ...

dawno temu

Graviola – właściwości, które warto znać!

... % z węglowodanów, 0,8% błonnika, 0,6% białka, 0,3% to tłuszcze, resztę stanowią składniki mineralne: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo oraz witaminy: z grupy B, C, kwas foliowy. Graviola wykazuje również właściwości przeciwutleniające, zawiera ...

dawno temu

Miód – dlaczego warto go jeść?

... Miód jest znany człowiekowi od wieków. Już nawet nasze babcie czy prababcie wykorzystywały jego lecznice właściwości w walce z rożnymi dolegliwościami. Miód nie tylko jest pyszny, posiada właściwości antybakteryjne, ale jeszcze idealni sprawdza ...

dawno temu

Kiszonki i ich właściwości zdrowotne

... warzyw i owoców. Wybór jest nieograniczony – kiszona kapusta, ogórki, czosnek, buraki, pomidory, cytryny, a nawet papryka, jabłka czy pieczarki. 661 Dzięki procesom kiszenia, podczas których dochodzi ... . Najzdrowsze jednak będą zawsze te ...

dawno temu

Niesamowite właściwości przyprawy garam masala

... naszym daniom wyjątkowego smaku, ale też ma potężne działanie prozdrowotne. Garam masala ma silne właściwości antynowotworowe oraz poprawia funkcjonowanie układu trawiennego. Badania pokazują ... badanie szczegółowo badało garam masala i jej ...

+ Pokaż więcej