Zielone warzywa - dlaczego warto je jeść?

... barwę, dostarczają również magnezu, kwasu foliowego, potasu oraz witaminy C. Najbogatszym źródłem chlorofilu są młode warzywa liściaste. Przypisuje się mu korzystne działanie w łagodzeniu stanów ... system immunologiczny. Luteina, witamina B6 ...

dawno temu

Zalety jajek

... Jajka to produkt spożywczy, który osoby zdrowe mogą jeść (z umiarem) bez obaw. Są bogate w witaminy i minerały, zawierają dobre kwasy tłuszczowe. Jedynie pacjenci z podwyższonym poziomem cholesterolu ...

dawno temu

Pistacje - odchudzające orzechy

... zdrowych kwasów tłuszczowych przyspieszających metabolizm i zapobiegających odkładaniu się tkanki tłuszczowej w organizmie. ...

dawno temu

Wesoła sałatka

... Sałatce charakter nadaje połączenie szparagów i papryki. Smak wzbogacony jest o cebulę, która jest bogata w witaminy A, B i C. Poza tym jest źródłem kwasu foliowego, wapnia, fosforu, magnezu, chromu ...

dawno temu

Zielone warzywa i owoce, które sprzyjają utracie wagi - warzywa na odchudzanie

... Żywność w odcieniach zieleni jest bogata w luteinę (korzystnie wpływa na wzrok), potas, witaminy C i K oraz kwas foliowy (reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek ciała). Poza licznymi wartościami ...

dawno temu

Koktajl z selera naciowego na odchudzanie - jak go przygotować?

... Seler naciowy dostarcza m.in. flawonoidów i glikozydów, które stymulują pracę serca. Poza tym jest źródłem witamin C i E, witamin z grupy B, a także kwasu foliowego. Znajdziemy w nim cynk, magnez ...

dawno temu
MATERIAŁ PROMOCYJNY

HUMMY - Gotowy pełnowartościowy posiłek dla aktywnych

... węglowodany z solidną ilością błonnika oraz łatwo przyswajalne tłuszcze MCT i kwasy omega-3-6-9 o wielu właściwościach prozdrowotnych. Zawartość likopenu, wyciągu z pestek winogron, suszonych warzyw ... Produkty HUMMY nie mają zbędnych dodatków ...

10 miesięcy temu

Desery z chia - trzy przepisy, które proponuje Ewa Chodakowska

... Nasiona chia są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne. Dostarczają pełnowartościowego białka i rozpuszczalnego błonnika. Desery z chia propaguje Ewa Chodakowska, która dostrzega zalety tych ziarenek. Sprawdź, jak ...

dawno temu

Kiszonki i ich właściwości zdrowotne

... do rozkładu cukrów prostych do kwasu mlekowego, w przetworach powstają witaminy z grupy B, które nie tylko pomagają trawić węglowodany, tłuszcze i białka, ale także regulują przemianę materii ... , w którym się znajdują. 53222 Niska kaloryczność ...

dawno temu

Ból mięśni – skąd się bierze?

... często mylony z zakwasami. Jednak ból, którego źródłem są zakwasy, czyli duże stężenie kwasu mlekowego w mięśniach, może być odczuwalny maksymalnie przez jedynie kilka godzin po treningu. Dość często ...

dawno temu

Kapusta kiszona - dlaczego warto jeść kiszonki?

... pokarmowego. Ukiszona kapusta i zawarty w niej kwas mlekowy znakomicie oczyszczają przewód pokarmowy z tak zwanych bakterii gnilnych. Dzięki takiej „czystce” mogą rozmnażać się bez zakłóceń dobroczynne ... również minimalne ilości niezbędnego ...

dawno temu

Jogurt naturalny 2 proc. Czarnocin – z krainy mlekiem płynącej

... Jogurt naturalny 2 proc. Czarnocin ma w składzie wyłącznie pasteryzowane mleko, białka mleka i żywe kultury bakterii mlekowych. Korzystnie wpływa na stan flory bakteryjnej naszego układu pokarmowego ... ? Do deserów, dań wytrawnych, sałatek ...

dawno temu

Dżemy, konfitury, powidła. Na czym polega dieta przetworowa?

... zawierają kwas mlekowy, który wspomaga metabolizm; nie należy ich spożywać w nadmiarze, gdyż są bogate w sól). 225 W trakcie diety przetworowej jemy 5 lekkostrawnych posiłków dziennie (trzy główne dania ...

dawno temu

Kłucie w sercu – co może być jego przyczyną?

... intensywnego treningu. Jak pomóc sobie w takiej sytuacji? Po każdym treningu należy wziąć ciepły prysznic lub kąpiel z dodatkiem olejków aromatycznych. Ciepła woda spowoduje, że kwas mlekowy nagromadzony ...

dawno temu

Spalanie kalorii po świętach. Jak schudnąć po świętach?

... aminokwasów. W treningu ważne jest to, że karnityna ułatwia usuwanie z krwi wytworzonych w trakcie nadmiernego wysiłku cząsteczek mleczanu. Jest to ważne, gdyż nadmiar kwasu mlekowego we krwi obserwowany ... - w organizmie odpowiedzialna jest za ...

dawno temu

Porównanie serów gouda z Lidla i Biedronki

... ma w składzie mleko, sól, stabilizator: chlorek wapnia, kultury bakterii mlekowych oraz barwnik: annato. Lista składników jest więc dość krótka. - I całkiem przystępna, ponieważ nie ma w niej konserwantu ... w rożnych formach. Jako pierwszą ...

dawno temu

Dietetyk profesjonalny i rzetelny – z pewnością chcesz takiego znaleźć!

... jest całkowity wypadkowy opór elektryczny ciała, który stanowi pochodną rezystancji (opór bierny) i reaktancji (opór czynny) przy użyciu zestawu elektrod połączonych z analizatorem i przy użyciu prądu ... o danej częstotliwości i natężeniu. ...

dawno temu

CHLEB NA DROŻDŻACH CZY NA ZAKWASIE

... uczuleni na drożdże. Bezglutenowy chleb na zakwasie to hit zdrowotny dla osób z problemem tak uporczywym jak alergia. Bakterie kwasu mlekowego W czasie produkcji chleba na zakwasie wytwarzają ...

dawno temu

Nasiona chia - przepisy, odchudzanie

... ), a także wspomagają odchudzanie, usprawniając pracę układu pokarmowego. Ponadto dostarczają niemal 90 proc. kwasów tłuszczowych nienasyconych i w prawie 100 proc. zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na błonnik. Nasiona chia - przepisy, ...

dawno temu

Soda oczyszczona z cytryną. Mikstura z sody i soku z cytryny

... po intensywnym wysiłku i treningu beztlenowym. Wytworzony podczas takich ćwiczeń kwas mlekowy zostaje szybko zneutralizowany. Zobacz też: Kilka rad jak radzić sobie z zakwaszeniem organizmu ...

dawno temu

Wpływ diety na odporność organizmu, część 1

... jest produkcja kwasu mlekowego. Należą one do rodziny Lactobacillus, Bifidobacterium, oraz do drożdżaków Saccharomyces. 703 Fizjologicznie, w organizmie człowieka bakterie te bytują w mikroflorze układu ... pokarmowego. Przylegają one do ...

dawno temu

EPOC – czyli jak efektywnie pozbyć się tkanki tłuszczowej

... innych procesów, które „wybijają” nasz organizm z równowagi. W drodze do homeostazy powysiłkowej nasze ciało m.in. utlenia powstały nadmiar kwasu mlekowego, przywraca balans hormonalny, uzupełnia zapasy ... do kilkudziesięciu godzin po ...

dawno temu

Sposoby na zakwasy

... . Chociaż to nieprzyjemna dolegliwość, jest prawidłowym procesem, w trakcie którego mięśnie regenerują się i wzmacniają. Utożsamianie powstawania zakwasów z nagromadzeniem w mięśniach kwasu mlekowego ...

dawno temu

Zdrowe przekąski – które wybrać?

... , aromaty i barwniki). Warto czytać etykiety tych produktów w poszukiwaniu bakterii kwasu mlekowego, które mają pozytywny wpływ na mikroflorę jelit. Ponadto jogurty przeciwdziałają dolegliwościom ...

+ Pokaż więcej