Dlaczego warto jeść mięso z perliczki? Wyjaśniamy
![Ewa Rycerz](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/dsc-0331-1-jpg-7be694fdd264c0dfd.jpg)
Mięso z perliczki niegdyś było rarytasem. Podawano je na suto zastawionych, dworskich stołach w czasie wystawnych przyjęć. Zazwyczaj było pieczone. A to nie było prostym zadaniem. Dlatego właśnie perliczkę ze szlacheckich stołów wyparł z czasem tańszy, łatwiejszy w przyrządzeniu oraz - niestety - bardziej pospolity kurczak. Perliczka - co to za mięso? Odpowiadamy!
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Perliczka — mięso
Dziś perliczka powoli wraca do łask. Jak się dowiedzieliśmy u producenta drobiu, cieszy się rosnącą popularnością. Kilka razy w roku w swojej ofercie miewają ją różne supermarkety. Nie jest jednak tanie. Za kilogram tuszki z perliczki zapłacimy, w zależności od sklepu, od 20 do nawet 50 zł.
Perliczka — wartości odżywcze, perliczka — właściwości zdrowotne
Jeśli lubisz chude mięso, perliczka jest właśnie dla ciebie. Zawiera ona dwa razy mniej tłuszczu niż popularny i ceniony właśnie ze względu na niewielką ilość tego składnika kurczak. Pierś zawiera go jedynie 1,1 proc., natomiast udko — 2,7 proc. Perliczka posiada jednocześnie najmniejszą kaloryczność ze wszystkich gatunków drobiu. To jednak nie wszystko.
Zobacz również: Specjały kuchni francuskiej: perliczki, kaczki i gęsi
Mięso z tego niewielkiego ptaka zawiera mnóstwo witamin i składników mineralnych. Bogate jest w potas, magnez i żelazo. Zawiera także witaminy B1, B2 oraz witaminę E.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Jest też źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich spożycie jest ważne, ponieważ ten rodzaj tłuszczów wpływa pozytywnie na pracę serca, zapobiegając miażdżycy.
Mięso bogate w białko
Mięso z perliczki powinny jeść osoby dbające o linię. Powód? Zawiera ono najwięcej łatwo przyswajalnego białka. W udku tego ptaka znajdziemy aż ok. 25 proc. tego składnika.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Perliczka jest przy tym niskokaloryczna. 100 g mięsa to ok. 160 kalorii. Właśnie z tego względu dietetycy polecają jedzenie go osobom cierpiącym na otyłość, choroby serca, cukrzycę. Perliczka będzie też urozmaiceniem diety sportowców i osób przebywających na diecie niskotłuszczowej i wysokobiałkowej.
Wyśmienity smak
Perliczka jest niewielkim ptakiem. Jej hodowle odbywają się głównie w klatkach. Do ubojni trafiają osobniki, których waga sięga ok. 500–600 g. W porównaniu z kurczakiem, kaczką bądź gęsią — to niewiele.
Mimo to, to właśnie mięso perliczki jest uważane za najbardziej wykwintne. Jest przy tym delikatne, aromatyczne i soczyste. Odpowiednio przyrządzone będzie także kruche.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze