Dlaczego warto jeść mięso z perliczki? Wyjaśniamy
![Ewa Rycerz](https://i.wpimg.pl/20x20/m.fitness.wp.pl/dsc-0331-1-jpg-7be694fdd264c0dfd.jpg)
Mięso z perliczki niegdyś było rarytasem. Podawano je na suto zastawionych, dworskich stołach w czasie wystawnych przyjęć. Zazwyczaj było pieczone. A to nie było prostym zadaniem. Dlatego właśnie perliczkę ze szlacheckich stołów wyparł z czasem tańszy, łatwiejszy w przyrządzeniu oraz - niestety - bardziej pospolity kurczak. Perliczka - co to za mięso? Odpowiadamy!
Ten artykuł ma 3 strony:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Mięso bogate w białko
Mięso z perliczki powinny jeść osoby dbające o linię. Powód? Zawiera ono najwięcej łatwo przyswajalnego białka. W udku tego ptaka znajdziemy aż ok. 25 proc. tego składnika.
Perliczka jest przy tym niskokaloryczna. 100 g mięsa to ok. 160 kalorii. Właśnie z tego względu dietetycy polecają jedzenie go osobom cierpiącym na otyłość, choroby serca, cukrzycę. Perliczka będzie też urozmaiceniem diety sportowców i osób przebywających na diecie niskotłuszczowej i wysokobiałkowej.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Kontynuuj czytanie na kolejnych stronach:
Najnowsze
![Pyszne źródła magnezu](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/adobestock-206755030-1-8394b8c77.jpg)
Pyszne źródła magnezu
MATERIAŁ PROMOCYJNY![Rowery – połącz pasję ze zdrowym trybem życia](https://i.wpimg.pl/95x95/m.fitness.wp.pl/20240627072721-g6409d328-6dd1aa4.jpg)
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze