Dlaczego warto jeść mięso z perliczki? Wyjaśniamy
EWA RYCERZ • dawno temu • 1 komentarzMięso z perliczki niegdyś było rarytasem. Podawano je na suto zastawionych, dworskich stołach w czasie wystawnych przyjęć. Zazwyczaj było pieczone. A to nie było prostym zadaniem. Dlatego właśnie perliczkę ze szlacheckich stołów wyparł z czasem tańszy, łatwiejszy w przyrządzeniu oraz - niestety - bardziej pospolity kurczak. Perliczka - co to za mięso? Odpowiadamy!
Ten artykuł ma 3 strony:
Wyśmienity smak
Perliczka jest niewielkim ptakiem. Jej hodowle odbywają się głównie w klatkach. Do ubojni trafiają osobniki, których waga sięga ok. 500–600 g. W porównaniu z kurczakiem, kaczką bądź gęsią — to niewiele.
Mimo to, to właśnie mięso perliczki jest uważane za najbardziej wykwintne. Jest przy tym delikatne, aromatyczne i soczyste. Odpowiednio przyrządzone będzie także kruche.
Ten artykuł ma 1 komentarz
Pokaż wszystkie komentarze