Dlaczego warto jeść pomidory każdego dnia?
ALEKSANDRA MIŁOSZ • dawno temuCzerwone, żółte, podłużne, okrągłe, malinowe, bawole serca... Wśród odmian pomidorów każdy znajdzie coś dla siebie. I słusznie, bo pomidory to bogate źródło witamin i składników mineralnych, dzięki którym nasz organizm pracuje prawidłowo. Jednak kanapka z pomidorem zjedzona od czasu do czasu to stanowczo za mało, by móc w pełni cieszyć się ich wartościami odżywczymi. Przekonamy cię, że warto jeść pomidory każdego dnia, do woli!
Pomidory to bogate źródło witamin i składników mineralnych, dzięki którym nasz organizm pracuje prawidłowo (123rf)
Ten artykuł ma 5 stron:
Zapobiegają niedoborowi potasu
Masz niedobór potasu? Sięgnij po pomidory. W jednym dużym pomidorze znajdziemy nawet 430 mg potasu, czyli 10 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Eksperyment przeprowadzony w 2009 r. badał grupę 5 tys. mężczyzn, którzy spożywali 4 tys. mg potasu na dobę.
Okazało się, że ryzyko powstania u nich kamieni nerkowych było o połowę mniejsze niż u osób, które dostarczały organizmowi mniej niż 2895 mg potasu na dobę. Dlaczego odpowiedni poziom potasu jest tak istotny? Ponieważ wspiera prawidłową pracę serca, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym i łagodzi napięcie mięśni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze