Pod jaką nazwą producenci żywności ukrywają w swoich produktach glutaminian sodu? (WIDEO)

Znajdziesz go w przetworach rybnych, mięsnych, konserwach, pasztetach, kostkach rosołowych, zupach instant, sosach, a nawet w przyprawach. Glutaminian sodu to substancja dodawana do produktów spożywczych. Ten związek chemiczny ma za zadanie wzmocnić smak potraw.

Spożywanie go w nadmiarze, może szkodzić naszemu zdrowiu, dlatego jest on bardzo wnikliwie badany przez specjalistów. Glutaminian sodu wcale nie musi być osobnym składnikiem danego produktu. Bardzo często producenci żywności umieszczają go w innych składnikach. Pod jakimi nazwami może być zatem ukryty?

Zobacz też: Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Źródło białka w diecie. Produkty białkowe. Ile białka dziennie? Przepis na leśne smoothie Migdały a odchudzanie - idealne orzechy dla osób na diecie Tortilla z serem aldamer, kurczakiem, jajkiem i sosem avocado Jagodowy sernik na zimno Makaron z wędzonym łososiem - fit przepis Pieczone kacze udko z sałatką z czerwonej kapusty i granata Zdrowe nawyki żywieniowe. Podejmij wyzwanie. Chia nasion czar Wpływ diety na nasze zapachy Rabarbar: słodka gorycz na diecie Olej z wiesiołka - zapomniany sposób na długie zdrowie!