Pod jaką nazwą producenci żywności ukrywają w swoich produktach glutaminian sodu? (WIDEO)

Znajdziesz go w przetworach rybnych, mięsnych, konserwach, pasztetach, kostkach rosołowych, zupach instant, sosach, a nawet w przyprawach. Glutaminian sodu to substancja dodawana do produktów spożywczych. Ten związek chemiczny ma za zadanie wzmocnić smak potraw.

Spożywanie go w nadmiarze, może szkodzić naszemu zdrowiu, dlatego jest on bardzo wnikliwie badany przez specjalistów. Glutaminian sodu wcale nie musi być osobnym składnikiem danego produktu. Bardzo często producenci żywności umieszczają go w innych składnikach. Pod jakimi nazwami może być zatem ukryty?

Zobacz też: Kiedy to przeczytasz, już nigdy tego nie zjesz

Podziel siÄ™:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Walka z nowotworem - najlepsze sposoby dietetyczne do walki z rakiem Sprawdź, jakie błędy popełniasz przy wyborze sałatki Król wielkanocnego stołu, czyli majonez 11 superproduktów, które powinniśmy jeść częściej Szybkie czekoladowe Babeczki z Gruszką (bez jajek i nabiału) Wartości odżywcze jajek Naturalne suplementy, które pozwolą pokonać zmęczenie Placki z niepalonej kaszy gryczanej Ciasteczka owsiane Fioletowy chleb - nowe super food Oto 5 zamienników tradycyjnego masła. Sprawdź, który będzie dla ciebie najlepszy Dlaczego warto jeść kasze?