Kiszone warzywa

... Mamy to szczęście, iż mieszkamy w kraju, w którym nikt nie neguje walorów smakowych i zdrowotnych kiszonych warzyw. W innych kulturach bywa różnie i zdarza się traktowanie tych produktów ... jako zepsutych. Tradycyjnie Polacy lubią kiszoną ...

dawno temu

5 powodów, by pić koktajl ze szpinakiem

... Zielone koktajle szturmem zdobyły serca wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. Każdy z nas powinien codziennie jeść 5 porcji warzyw i owoców, a soki warzywne są świetnym sposobem na spożywanie ... większej ilości tych cennych produktów. ...

dawno temu

4 przepisy, które sprawią, że pokochasz warzywa strączkowe

... Są bogate w pełnowartościowe białko, smaczne i zdrowe, ale spora część z nas unika ich jak ognia. Warzywa strączkowe, bo o nich mowa, to doskonałe składniki zup, sałatek i dań głównych. Niestety ... Dlaczego warto jeść fasolę, groch, soczewicę, ...

dawno temu

Buraczana tęcza według przepisu Otylii Jędrzejczak

... Buraki należą do najzdrowszych warzyw. Niestety nie wszystkim odpowiada ich smak. Co zrobić w takiej sytuacji? Pyszny, tęczowy koktajl z dodatkiem cytrusów! Więcej przepisów na zdrowie znaleźć można na profilu Fundacji Otylii Jędrzejczak. ...

dawno temu

Właściwości prozdrowotne fioletowych warzyw i owoców

... Fioletowe warzywa i owoce mają bardzo dobry wpływ na zdrowie człowieka. Pozytywnie oddziałują na układ odpornościowy i krążenia. Są bogate w przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami ... odpowiedzialnymi za procesy starzenia. Kolor ...

dawno temu

Maj - sezon na botwinkę

... Kusi kolorem, zachwyca smakiem – botwinka to zupa typowa dla okresu wiosenno-letniego. Zajadają się nią wszyscy, którzy są spragnieni naturalnych witamin dostarczanych przez młode warzywa. Warto zupę tę włączyć do menu dziecka. A sama roślina ...

dawno temu

Gdy warzywa droższe niż złoto...

... Do popełnienia takowego wpisu zainspirowały mnie maile od wielu moich podopiecznych, którzy co chwile pytają „jakie warzywa jeść?” gdy ich ceny poszybowały dramatycznie do góry – pomidory, nie dość ... , a w przypadku potasu jednym z ...

dawno temu

Najmniej i najbardziej toksyczne owoce i warzywa. Nowy raport EWG

... Aby cieszyć się zdrowiem, powinniśmy jeść 5 porcji owoców i warzyw każdego dnia w proporcji 2:3. Są one bogate w witaminy i minerały. Mimo bogactwa cennych składników mogą także być źródłem ... szkodliwych substancji, co jest wynikiem m.in. ...

dawno temu

Naturalny sok na obniżenie poziomu cholesterolu

... Ten naturalny sok owocowo-warzywny zaleca się osobom, które borykają się z wysokim poziomem cholesterolu w organizmie. Kuracja, która ma uregulować jego stężenie, trwa tydzień. W tym czasie należy pić napój trzy razy dziennie. ... i dolewamy pół ...

dawno temu

Prosty Fitness [Lekcja 16] Krojenie warzyw

... Palce i dłoń to Twoja waga i narzędzie do pracy, dlatego w trakcie krojenia warzyw dobrze by było ich nie uszkodzić. Przygotowanie 500g warzyw dziennie wymaga od Ciebie sprawnego poruszania nożem ... . Dzisiejsze podsumowanie: 1. Przez ...

dawno temu

Łączenie owoców i warzyw. Które można razem jeść, jakich zestawień unikać? Zapytaliśmy dietetyka

... Owoce i warzywa to ważne elementy zdrowego jadłospisu. Powinniśmy jeść je zarówno w sezonie (świeże), jak i poza nim (mrożone). Jak prawidłowo komponować posiłki, które się z nich składają? Czy istnieją połączenia, których — ze względu na ...

dawno temu

Zielone warzywa i owoce, które sprzyjają utracie wagi

... Żywność w odcieniach zieleni jest bogata w luteinę (korzystnie wpływa na wzrok), potas, witaminy C i K oraz kwas foliowy (reguluje wzrost i funkcjonowanie komórek ciała). Poza licznymi wartościami odżywczymi i przeciwutleniającymi zielone ...

dawno temu

Fasola - warzywo pełne białka

... Fasola to bezcenne warzywo. Dzięki niej organizm zyska mnóstwo białka (fasola ma go więcej niż mięso), witamin oraz składników mineralnych. W białku znajdziesz lizynę – niezbędną organizmowi ...

dawno temu

Koktajl oczyszczający jelito grube na bazie soku z jabłek

... odżywczych (wody, elektrolitów i niektórych witamin). Jeżeli nie pracuje ono prawidłowo, wzrasta ryzyko rozwoju wielu chorób, m.in. hemoroidów, zespołu jelita drażliwego i choroby trzewnej. Aby wspomóc pracę tego narządu, warto pić koktajl na ...

dawno temu

Chrzan - warzywo dobre na trawienie

... i konserwantów. Najlepiej wiec zetrzeć odrobinę chrzanu wprost ze świeżego warzywa. Chrzan bowiem przyspiesza proces spalania tkanki tłuszczowej, zawiera także witaminy C, B, A, a także wapń, magnez i żelazo. 100 g świeżego chrzanu to zaledwie ...

dawno temu

Sezonowe warzywa i owoce

... . Wybierajmy produkty wartościowe, nieprzetworzone, bogate w składniki odżywcze. Unikajmy potraw smażonych, produktów wysoko przetworzonych, słodyczy, alkoholu i używek. Pamiętajmy o warzywach i owocach ... - pomogą nam w tym warzywa takie, jak ...

dawno temu

Jak nie podjadać na kwarantannie? 5 kluczowych zasad

... , chipsy, paluszki, soki. Niby nic, ale jeśli podsumujemy cały tydzień, może to być nawet 3000 niechcianych kalorii! ...

2 miesiące temu

Zielony sok z jarmużu, selera i ananasa

... Zielenina jest bogatym źródłem potężnych fitochemikaliów, które mają między innymi: właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, usprawniają pracę wątroby, wzmacniają i uelastyczniają skórę. Sok ... Przepis na zielony sok (2 porcje): 100g ...

dawno temu

Domowej produkcji sok, który oczyszcza jelita i pomaga schudnąć

... Kuracja oczyszczająca z wykorzystaniem naturalnego soku owocowo-warzywnego trwa 7 dni. Powinniśmy wypijać każdego dnia 2 szklanki tego napoju. W efekcie zaobserwujemy spalenie zbędnej tkanki tłuszczowej, a jelito grube zostanie oczyszczone. ... ...

dawno temu

Dieta ujemnych kalorii - warzywa, owoce i zioła z ujemnymi kaloriami

... Na diecie ujemnych kalorii jemy warzywa i owoce w surowej postaci. Są one bogate w witaminy i błonnik pokarmowy, który zapewnia wrażenie sytości i ma wpływ na metabolizm. Które warzywa, owoce i zioła przyczyniają się do powstania ujemnego ...

dawno temu

Kolor ma znaczenie. Fioletowe warzywa i owoce w zdrowej diecie

... Zielone warzywa i owoce nie są chwalone bez powodu, jednak nie można zapominać o produktach spożywczych w kolorze fioletowym. W zdrowej diecie powinny znaleźć się przede wszystkim jagody, śliwki, żurawina, bakłażan czy czerwona kapusta, czyli ...

dawno temu

Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami

... pokarmowego. Fani awokado mogą dodać 1/3 tego warzywa do listy składników, pamiętając o tym, że wartość kaloryczna posiłku wzrośnie o 50 kcal. ...  i oliwy z oliwek. Następnie odstawiamy mięso do lodówki na 30 minut. Łyżkę musztardy mieszamy z ...

dawno temu

Prosty Fitness [Lekcja 15] Mrożonki

... Załóżmy, że po tych trzech lekcjach przekonałem Cię, że jedzenie warzyw jest ważne i posiłek bez warzyw nie może być nazwany posiłkiem. Dzisiaj porozmawiamy o tym, czy warzywa mrożone są okej, czym się kierować w zakupie warzyw i czy sposób ich ...

dawno temu

Sok oczyszczający jelito grube, który poprawia trawienie

... pieczenie w przełyku czy ból głowy. Żeby im przeciwdziałać, warto do tygodniowego jadłospisu wprowadzić sok, który oczyści ten narząd w naturalny sposób. ... i rzadkich wizyt w toalecie celem wypróżnienia. Każda z tych sytuacji może stanowić ...

+ Pokaż więcej