Eliksir z czarnego bzu na przeziębienie
SYLWIA STACHURA • dawno temuNiszczy wirusy, skraca czas trwania infekcji i szybko pomaga na objawy przeziębienia. Naturalny syrop z owoców czarnego bzu to skuteczne remedium na sezonowe choroby. Warto mieć go w apteczce, aby zaatakować wirusy, zanim wywołają stan zapalny w organizmie. Jak przygotować leczniczy eliksir?
Wyprzedzić wirusy
Często ignorujemy pierwsze objawy przeziębienia. Za uczucie zimna, osłabienie i ból głowy winimy zmęczenie wynikające z przepracowania. Zwykle te symptomy to pierwsze oznaki "kiełkującej" w organizmie infekcji. Jeśli właśnie wtedy zażyjemy skuteczny lek, istnieje duża szansa, że nie dopuścimy do rozwoju choroby.
Korzyści ze spożywania preparatów opartych na ekstrakcie z czarnego bzu zostały potwierdzone naukowo wiele lat temu. W 2001 roku badacze z Centrum Medycznego Hadassah w Jerozolimie wykazali, że mogą one skrócić czas trwania przeziębienia do czterech dni. Ważne jednak, aby środek z czarnym bzem przyjąć w ciągu 48 godzin od ataku wirusów, czyli gdy tylko zauważymy pierwsze objawy.
Zalety czarnego bzu
Małe, ciemnofioletowe owoce czarnego bzu to prawdziwe bomby leczniczych składników. Są źródłem witamin A i C, antyoksydantów oraz związków mineralnych. Pozytywnie działają na układ odpornościowy, który może lepiej bronić się przed wirusami i bakteriami wywołującymi choroby. Warto więc pić sok z tych owoców profilaktycznie, aby uniknąć przeziębień i grypy.
Zobacz także: Wywodząca się z Tradycyjnej Medycyny Chińskiej zupa mocy
Syrop sprawdzi się też w walce z trwającą już chorobą. Rozgrzewa, zmniejsza gorączkę, udrażnia górne drogi oddechowe i działa przeciwzapalnie. Dzięki niemu szybko zapomnimy o nieprzyjemnych dolegliwościach, takich jak katar, ból zatok czy osłabienie organizmu.
Domowy eliksir
W aptekach znajdziemy wiele preparatów zawierających ekstrakt z owoców czarnego bzu. Eliksir można też przygotować samodzielnie w większej ilości, aby być gotowym na sezon zimowych infekcji.
Zobacz też: Czy warto używać syropu klonowego na diecie?
Do przygotowania eliksiru wykorzystuje się nie tylko czarny bez, ale również inne naturalne produkty wzmacniające odporność. Imbir ma właściwości przeciwzapalne i pomaga szybko złagodzić objawy choroby. Z kolei miód to znany od wieków naturalny antybiotyk, który niszczy zarazki i szybko stawia na nogi.
Przygotowanie eliksiru
Należy pamiętać, że przygotowanie syropu w domu, przy użyciu wysokiej temperatury, może pozbawić go znaczącej ilości witaminy C, więc dobrym pomysłem jest zaopatrzenie się w wysokiej jakości kupowany preparat. Jeżeli mimo wszystko chcesz przygotować go samodzielnie, przepis znajdziesz poniżej.
Składniki na domowy eliksir na przeziębienie to: jedna szklanka świeżych, mrożonych lub suszonych owoców czarnego bzu, dwie szklanki wody, dwie łyżki świeżego, startego imbiru, jedna szklanka 40-procentowego alkoholu, jedna szklanka naturalnego miodu.
W dużym rondlu należy połączyć jagody, wodę i imbir. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć gaz i dusić przez około 20 minut. Następnie miksturę przecedzić przez gazę, a do powstałego płynu po lekkim przestudzeniu dodać miód i alkohol. Dokładnie wymieszać. Eliksir przelać do buteleczek. Warto poddać je pasteryzacji lub przechowywać w lodówce.
Jak stosować eliksir? Po zauważeniu pierwszych objawów przeziębienia lub grypy, zażywać po łyżce syropu kilka razy dziennie przez co najmniej pięć dni.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze