Młody kokos. Miąższ kokosa - właściwości
EWA RYCERZ • dawno temuO kokosie powiedziano już wiele. Wiemy, że ten egzotyczny orzech jest pełen właściwości odżywczych. Z kolei woda kokosowa to naturalny napój izotoniczny dla osób aktywnych fizycznie. Okazuje się jednak, że im kokos młodszy, tym lepszy. Kokos świeży jest naturalną bombą witaminową i bogactwem składników mineralnych. Dlaczego zatem młody kokos to doskonała propozycja? Odpowiedź znajdziesz w naszej galerii.
Ten artykuł ma 4 strony:
Bogactwo witamin
Brązowy, twardy i włochaty — taki jest wyschnięty kokos. Miąższ w nim zawarty nie jest delikatny i świeży, ale twardy, możemy go jedynie zeskrobać na wiórki. Młody kokos wyglądają inaczej.
Czasami usłyszeć można nazwę zielony kokos. Z palm orzechy zbierane są bowiem w formie ogromnych, zielonych owoców. Po obraniu ze skórki stają się białe, mają charakterystyczny stożkowaty czubek. To właśnie w tej formie trafiają do sklepów. I są najzdrowsze.
Młode kokosy (zawarty w nich miąższ) mają jedynie 140 kalorii. To o połowę mniej kalorii niż kokos suchy. Zawartość tłuszczów znajduje się na poziomie ok. 3 g w 100 g, natomiast znajdujący się w nim wapń pokrywa 17 proc. dziennego zapotrzebowania na ten składnik.
Minusem młodego kokosa jest zawartość cukru – 15 g w 100 g. To o 10 g więcej niż kokos suchy. Jednak nawet obecność cukru nie przeszkadza w tym, by uznać kokos za wyjątkowo odżywczy. Dlaczego?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze